Kirkens Nødhjelp magasinet

01 2022

Øker hjelpen til Syria

Øker hjelpen til Syria

Etter ti år med en krig som ennå ikke er over, ligger Syria i ruiner. 6,7 millioner mennesker er på flukt i eget land, og 13,4 millioner er avhengige av humanitær hjelp for å klare seg. Kirkens Nødhjelp åpnet nylig eget kontor og oppskalerer vårt arbeid i landet.

Etter at det verste bomberegnet har lagt seg de seneste årene, har Syria i stor grad falt ut av avisspalter og nyhetssendinger. Og med det forsvinner en alvorlig krise ofte også vekk fra folks bevissthet. For den syriske befolkningen er situasjonen og den akutte nøden høyst reell. Mer enn 400 000 mennesker er drept, mange sier at tallet trolig er en halv million eller enda flere. De uendelige ruinhaugene står der som stadige monumenter på de nær ufattelige lidelsene. Og for de overlevende er marerittet langt fra over. Folk mangler mat og vann, helsehjelp og medisiner, strøm og og skikkelig tak over hodet. Covid-pandemien herjer, og den kalde vinteren har for lengst satt seg.
– Folk mangler i grunnen alt. Ifølge FN lever nå over 90 prosent av befolkningen i fattigdom, og det er dessverre svært lite som tyder på at situasjonen vil bli noe bedre i tiden framover, sier Benedicte
Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Syria og Libanon.

IMG_0860.jpg

Benedicte Hafskjold leder Kirkens Nødhjelps humanitære arbeid i Syria. Her i utbombede Øst-Ghouta der vi blant annet rehabiliterer ødelagte hjem.

Livsviktig hjelp

Kirkens Nødhjelp og våre partnere har sørget for livsviktig hjelp helt siden konflikten og krigen startet. Med etableringen av eget kontor i hovedstaden Damaskus på slutten av fjoråret oppskalerer vi vårt arbeid med blant annet rehabilitering av ødelagte hjem og skoler, rent vann og toaletter, solcellestrøm, psykososial hjelp til barn samt støtte til ofre for kjønnsbasert vold.
– I åtte år måtte vi flytte fra sted til sted på flukt fra bombene. Det var helt fryktelig, og vi hadde så vondt av barna våre. Da vi endelig kunne returnere, var det fortvilende å se at bygningen og leiligheten vår omtrent lå i ruiner, sier fembarnsfaren Maher. I flere måneder bodde de med store hull i tak og vegger og uten vinduer og dører i bydelen Harasta i utbombede Øst-Ghouta.

– Se hvor fint det er blitt nå, sier Maher og viser oss stolt rundt i leiligheten som nå er fullt rehabilitert av Kirkens Nødhjelps lokale partner. Alt er tettet, og provisoriske plastpresenninger er erstattet med skikkelige vinduer og dører. Det lukter fortsatt nymalt på kjøkkenet når vi blir servert et glass med trygt drikkevann rett fra springen.

– Vi hadde aldri hatt råd eller klart dette på egen hånd, og vi er så uendelig takknemlig for hjelpen vi har fått: Dette er starten på et nytt og bedre liv for familien vår, og ikke minst er jeg så utrolig glad for at barna våre nå kan legge seg om kvelden – i et tett og ordentlig hjem med både strøm og vann.

P1040710 (3).jpg

Da Roni, pappa Maher og resten av familien endelig kunne returnerte til hjemmet sitt i Øst-Ghouta, var det fullstendig utbombet. – Se hvor fint det er blitt nå, sier Maher og viser stolt fram leiligheten, som nå er fullt rehabilitert av Kirkens Nødhjelps lokale partner.

Dans mot traumer

I tillegg til de enorme fysiske ødeleggelsene representerer de psykologiske skadene store utfordringer i et land der krigen har herjet i over et tiår. Og spesielt barna er hardt rammet. Nær 5 millioner barn er født inn i krigen, og Verdens helseorganisajon (WHO) mener at en hel generasjon barn har fått skader for livet som følge av et årelangt og ekstremt stress, som igjen forårsaker problemer med læring, atferd og helse.
– Så altfor mange barn har opplevd at nære familiemedlemmer eller venner har blitt drept eller fått store skader. Barn som har levd med dødsangst, mareritt og traumer i årevis, sier Ezza som jobber som aktivitetsleder ved ett av kommunesentrene rett utenfor Aleppo som støttes av Kirkens Nødhjelp. I tillegg til musikk, dans, lek og moro som en del av de psykososiale aktivitetene får flere av barna også hjelp med skolearbeidet, særlig de som har falt ut av skolesystemet fordi de sliter psykisk.
– Jeg er her to ganger i uken har det kjempegøy. Det beste jeg vet er å danse, men også å tegne og male. De voksne her er veldig greie, og jeg har fått nye venner, sier Amne (11) før hun igjen kaster seg leende ut i dansen sammen med de andre barna.

IMG_0427.jpg

Fem millioner barn er født inn i den ti år lange krigen i Syria, og mange sliter med alvorlige traumer. Med dans, lek og moro får barna her i Aleppo et kjærkomment avbrekk som en del av vårt psykososiale arbeid.

En ny start

Med skyhøy arbeidsledighet og stadig økende priser lever mange fra hånd til munn og med minimal tro på en bedre fremtid. For knappe to år siden kom Ebithal (37) tilbake til byen Safereh sør for Aleppo. Etter å ha lappet sammen den lille og ødelagte leiligheten med hjelp fra venner satt den skilte kvinnen likevel fortvilet sammen med sin kronisk syke bror – uten inntekt og med store traumer.
– Jeg var fullstendig ødelagt etter alle årene hvor jeg ventet døden når som helst. Vi hadde ikke noe å leve av, og jeg ante ikke hvordan vi skulle klare oss, sier Ebithal, som for halvannet år siden fikk høre om yrkesrettet opplæring i maskinell strikking. Med grundig opplæring og et lite startlån fra Kirkens Nødhjelps partner trakterer hun nå strikkemaskinen som en proff, og sammen med seks andre kvinner selger de strikkede barneklær på nettet med god uttelling.

– Jeg tjener ikke mye, men nok til å forsørge både meg selv og broren min. Enda viktigere er det at jeg har fått tilbake troen på meg selv og lysten til å leve. Jeg ønsker å glemme de forferdelige årene og se framover. Jeg har en jobb å gå til, jeg er stolt av meg selv og har fått gode venner her på senteret. Jeg føler meg så heldig og håper at så mange kvinner som mulig kan få en ny sjanse som den jeg har fått, sier Ebithal.

Lokal forankring

– Gjennom snart ti år i Syria har vårt samarbeid med lokale partnerne vist oss hvor nøden er størst, og hvor hjelpen trengs som mest. Sammen har vi bygget opp kjennskap og kompetanse som gir mest mulig effektiv og bærekraftig humanitær hjelp. Siden vi på slutten av fjoråret etablerte eget kontor, oppskalerer vi samtidig vårt arbeid for å kunne nå ut til enda flere, sier Benedicte Hafskjold og trekker frem rent og trygt vann som et livsviktig eksempel.

– Sammen med våre partnere har vi sikret millioner av syrere rent og trygt vann siden krigen startet. Og vi fortsetter for fullt med å bore brønner som drives av sol-
cellestrøm, rehabilitering av vannpumper og rørsystemer samt installering av vanntanker. Dette handler ikke bare om å sørge for livsviktig vann, men vel så mye om å levere humanitær hjelp for at et så hardt rammet folk igjen skal kunne leve verdige liv. 

IMG_0689.jpg

I flere områder av Syria må befolkningen klare seg med knapt én time med elektrisitet i døgnet. Dette rammer også helsevesenet hardt, og vi sørger blant annet for sikker strøm med solcelleanlegg til helseklinikker i Øst-Ghouta. Margrethe Volden, seksjonsleder for Midtøsten i Kirkens Nødhjelp, og Fader Meletius, leder for vår partner GOPA/DERD, ser her nok et anlegg i full drift.

Tekst og foto: Arne Grieg Riisnæs.

Tilbake