Kirkens Nødhjelp magasinet

05 2017

Et barn er født

Et barn er født

Det skjedde i de dager ... Juleevangeliet er en av de mest underfulle fortellingene jeg vet om.

Og det er ikke bare den himmelske hærskaren, vismennene fra Østen og ledestjernen over stallen i Betlehem som fyller meg med undring. Det er også selve fødselen, i en stall langt fra familie og venner i Nasaret, med snekker Josef som eneste jordmor.

Jesu fødsel nevnes bare i forbifarten, som en delsetning i juleevangeliet. Jeg håper det betyr at det var en forholdsvis udramatisk fødsel. Alt vi vet er at både mor og barn overlevde. For to tusen år siden var det i seg selv et lite juleunder.

Vi trenger ikke reise så langt, verken tilbake i tid eller ut i verden, før fødsel blir den vanligste dødsårsaken for barn. Hvert år dør nesten seks millioner barn under fem år, og halvparten av disse dør i forbindelse med fødselen. De fleste dødsfallene er mulig å unngå, og nesten alle skjer i fattige land.

I dette nummeret av Kirkens Nødhjelp-magasinet møter du barn født i fattigdom, i fangenskap og på flukt. Siti og Masin Abbas ble tatt til fange da IS inntok hjembyen deres Sinjar i Nord-Irak, bare fordi de er jesidier. Siti var høygravid og fødte Mila i fangenskap. Etter flere fluktforsøk lyktes ekteparet Abbas i å komme seg unna IS og i trygghet i Nord-Irak. Milas lillesøster er født på flukt, på klinikken i Kabarto-leiren. Selv drømmer Mila om å vende tilbake til sykkelen sin i Sinjar, og Kirkens Nødhjelp arbeider nå for å gjøre den drømmen til virkelighet, både for Mila og tusenvis av andre jesidier i Nord-Irak.

Det skjer i disse dager. Mennesker er mennesker, og barn er barn, enten vi bor i Nord-Irak, i Norge eller i Betlehem. Men en fødsel er ikke en trygg fødsel. Vann er ikke rent vann. Og et telt er ikke et hjem. La oss ikke glemme julens viktigste gave, den gaven Jesus ønsker seg fra oss: «Det du gjorde mot en av disse mine minste søsken, har du gjort mot meg.»

God lesning! Og god jul!