Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Vanndråpen som kan forandre alt

Håp i en dråpe vann

En pakke med en slange, noen gode frø og litt gjødsel har endret flere tusen liv i Malawi. Interessen for å investere i sin egen fremtid bare øker og øker.

Det første som slår mot meg idet vi kommer inn i landsbyen Chingawe i Malawi, er duften av blomster. Det lukter så godt. Faktisk så godt at det første jeg må spørre om, er hvor lukten kommer fra.
– Det er biene mine, det. De sørger for at hele området lukter så godt. Se her. Du må smake på honningen. Jeg har akkurat vært og hentet den, smiler Foster Jeminati.

Han eier den første gården vi kommer til. Han eier også området som nå er utlånt til opplæring av tolv bønder i landsbyen. De skal lære seg å dyrke smartere, moderne og mer plasseffektivt.

present121 - Copy.jpg

Kjøper startpakker

Bøndene kjøper seg en startpakke som består av kvalitetsfrø, et irrigasjonssett og gjødsel. Et slikt sett koster rundt 100 kroner. Før måtte de hente vann flere ganger om dagen for å sørge for at plantene fikk nok vann.

Bønder som benytter seg av irrigasjonssett – eller dryppsystemer, som det også kalles – slipper å hente vann i brønner og elver. I stedet fyller de vann i en bøtte som er koblet til to slanger. Slangene har små hull, slik at vannet pipler ut og gir jevn vanning av grønnsakene.

Foster er leder for bøndene og ønsket selv å ta i bruk nye metoder.
– Uten kunnskap hadde jeg ikke greid å komme meg videre som bonde. Jeg hadde stagnert. Jeg drev også med tobakk, men nå tjener jeg mer på grønnsaker enn på tobakk, så det har lønt seg for meg å investere, smiler han.

De tolv bøndene startet opp i desember 2020. Første avling solgte de for 4500 kroner. Neste avling fikk de 11 500 kroner for.
I tillegg til å lære seg å bruke nye metoder, får de også tett oppfølging av en agronom. Interessen for å være med har vært stor, forteller Foster.
– Vi har fått resultater så fort, og det har gjort folk nysgjerrige og interesserte. På kort tid har folks inntekt endret seg, og det er jo motiverende, smiler han.

Ble imponert

Gezina Banda er i full sving med å fylle bøtta med vann i brønnen. Hun er en av dem som ville investere i dryppsystem.
– Jeg kom litt senere med, for jeg var ikke helt sikker på om jeg vil være med. Men jeg ble så imponert når jeg så hvordan grønnsakene vokste at jeg bestemte meg for å være med, forteller hun.

Med datteren Christina (2) på ryggen går hun og setter bøtta på plass på stativet i åkeren. Så kan dryppsystemet gjøre jobben uten at hun løfter en finger for å vanne.
– Jeg har lyst til å videreutvikle det jeg lærer her i min egen grønnsakåker hjemme. Jeg skjønner jo nå hvor mye jeg har oversett og ikke tatt til meg tidligere, sier hun.

Salome Foster er også en av bøndene som er med.
– Jeg ble utrolig motivert da jeg fikk høre om prosjektet. Ikke minst ble jeg motivert av å høre hvor mye de tjente, smiler hun.
Sammen med ektemannen har hun dyrket tobakksplanter, men ønsket å spe på inntektene sine.

– Vi har vært bønder bestandig, men det å se ting med nye øyne har vært utrolig lærerikt. Da jeg startet med mitt første grønnsaksbed, trodde jeg at jeg kunne tjene rundt 160 kroner på grønnsakene mine. Agronomen sa at jeg kunne gange det med ti, altså 1600 kroner. Det trodde jeg ikke på. Men det har vist seg å være sant, ler hun.

Hun legger ikke skjul på at det å være bonde har vært et tøft liv.
– Før var det hardt, men nå går det jo som en drøm, avslutter hun.

present120.jpg

Salome ble inspirert av å høre om prosjektet og er nå en ivrig deltager. Her fyller hun bøtta med vann så hun kan sette i gang irrigasjonssystemet i åkeren.

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake