Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

– Vil vare inn i neste år

Tørke i sørlige Afrika:

Flere millioner mennesker er rammet av tørke i det sørlige Afrika. I Zambia deler Kirkens Nødhjelp ut mat, såkorn og penger. Men én ting vi gjør, er spesielt viktig for å gjøre folk rustet mot tørke igjen, ifølge vår landdirektør i Zambia.

TEKST: Åsne Gullikstad FOTO: Caroline Nenguke og Håvard Bjelland.

– Denne krisen var noe det internasjonale samfunnet så komme allerede i fjor, men man visste ikke hvor alvorlig det ville bli. Men det viste seg å bli veldig ille, forteller Jonathan Lea-Howarth til Magasinet.

Han er landdirektør for Kirkens Nødhjelp og danske Folkekirkens Nødhjælp (DCA) i Zambia, der de to organisasjonene har et felles landkontor.

I februar i år erklærte myndighetene i Zambia nasjonal krise i de fleste deler av landet som følge av tørken. Deler av sørlige Afrika opplever nå en av de verste tørkeperiodene på flere tiår. Krisen er ventet å vare til godt ut i 2025.

– Vi venter at mennesker vil mangle mat i hele år og inn i neste år på grunn av denne krisen. Etter tørken er det sannsynlig at det kommer flom, og dette mønsteret vil gjentas i sykluser, noe som vil gjøre det umulig å drive tradisjonelt landbruk som er basert på regn, sier Lea-Howarth.

drip irrigation Zambia mars 2023. H Bjelland.jpg
Dryppirrigasjon kan gjøre mennesker mer rustet mot klimaendringene og sikre at de får dyrket mat selv under tørke. Bilde er fra Zambia i 2023. 

Krise i mange land

Både Zambia, Zimbabwe og Malawi har erklært nasjonale kriser, og deler av Angola, Botswana, Madagaskar, Mosambik, Namibia og Sør-Afrika er også rammet.

Tørken er nok et eksempel på klimaendringene og er forsterket av værfenomenet El Niño, der uvanlig varmt vann på overflaten i Stillehavet fører til høyere temperaturer og mindre regn i det sørlige Afrika. El Niño-fenomenet i 2023/24 er en av de fem sterkeste som er målt i historien.

Da krisen ble stadig verre tidligere i år, hadde Kirkens Nødhjelp og danske Folkekirkens Nødhjælp i Zambia allerede penger til å starte krisehjelp i de rammede områdene. Sammen med våre samarbeidspartnere deler Kirkens Nødhjelp ut mat og kontanter til familier og lokalsamfunn som er rammet av tørken, og sørger for tilgang til vann. Vi deler også ut mais i tillegg til såkorn som er motstandsdyktige mot tørke, slik at folk kan plante på nytt.

– Noen mennesker har sett seg nødt til å spise gressfrø, som ikke har noen næringsverdi for dem. De gjør alt de kan for å overleve, sier han.

Kan unngås

Da landkontoret skulle planlegge sin respons, oppsøkte de småbønder for å se hvor hardt rammet de var.

– Vi så en nesten total kollaps: I nesten 100 prosent av stedene vi oppsøkte, hadde folk mistet avlingene sine, forteller Lea-Howarth.

Men de oppdaget samtidig noe gledelig og interessant; småbønder som hadde vært med i Kirkens Nødhjelps program for klimasmart landbruk, manglet ikke mat.

– De hadde avlinger, for de har tilgang til vann som de bruker til dryppirrigasjon, sier Lea-Howarth.

Jonathan Lea-Howarth.jpg
Jonathan Lea-Howarth er landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Zambia. 

Dryppirrigasjonssystemet fungerer slik at vann føres fra vanntanker gjennom slanger og dryppes i jorda. Hensikten er nettopp å gjøre mennesker mer rustet mot klimaendringene og sikre at de får dyrket mat selv om det er lange perioder med tørke og hete.

– Dette har hjulpet dem som bruker det. Det eneste problemet er at programmet ikke når mange nok. Hvis alle har dryppirrigasjonssystemer og tilgang til en vannstasjon, har de det de trenger for ikke å være avhengig av regn. Hvis Zambia kan oppskalere dette, kan landet i fremtiden unngå at mennesker sulter selv i perioder med redusert eller uregelmessig regn,
sier landdirektøren.

Må tilpasse seg for å overleve

Kirkens Nødhjelp skal nå installere flere vannstasjoner og bruke solenergi så folk
kan drive dryppirrigasjon i et større omfang og få vann til seg selv og dyrene sine. Klimasmart landbruk er en måte å tilpasse seg klimaendringene på. Et bærekraftig jordbruk kan både øke bøndenes inntekter og motvirke sult.

– For flere år siden spurte jeg en person her om når regnet pleier å komme i Zambia, og svaret var: 24. oktober. Det var nok ikke nøyaktig den datoen hvert år, men svaret viser hvor sikker denne personen følte seg, for tidligere kom regnet til samme tid hvert år i Zambia. Problemet er
at det er blitt så uforutsigbart når regnet kommer, og at alle er avhengig av regn i landbruket, sier Lea-Howarth.

Han håper og tror at dryppirrigasjonspakker kan bli som mobilen i fremtiden.

– Med det mener jeg at alle vil ha dem, alle ser verdien av dem fordi de betaler for dem selv, de ser at de gir dem matsikkerhet, og de skal kunne kjøpes på markedet. Vi ikke der ennå, men vi bør komme dit, sier han.

Lea-Howarth har jobbet i ulike afrikanske land siden 2007.

– I alle landene jeg har vært i, har folk snakket om at været ikke er så forutsigbart som før, og det støttes av klimaforskere, sier han.

– Det som skjer nå, er ikke midlertidig. Det er «game over» for landbruk som er avhengig av regn. Nå må folk tilpasse seg for å overleve. Vi må bruke vannressursene på en smart måte og ha kontroll over dem, sier Jonathan Lea-Howarth.

Tilbake