– Dette vil gjøre det enda vanskeligere
Sudan
Behovet for humanitær hjelp i Sudan har vært stort lenge. Da krigen brøt ut i april, ble arbeidet enda mer utfordrende.
Sudan har vært preget av store protester etter at hæren tok makten i landet i oktober 2021. Lørdag 15. april i år eskalerte konflikten, og det brøt ut maktkamp melom hæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). I den første fasen av konflikten valgte Kirkens Nødhjelp å midlertidig stanse arbeidet på grunn av sikkerheten for de ansatte.
– Det er store humanitære behov i landet fra før, og dette vil gjøre det enda vanskeligere. Men vi kan ikke jobbe under slike omsten- digheter. Vi vil gjenoppta arbeidet igjen så snart det er mulig, sa landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan, Dirk Peter Hanekom, to dager etter at kampene begynte.
Kampene har blant annet ført til at helsetjenester og banktjenester har kollapset, og vann- og elektrisitetsforsyninger har blitt ødelagt.
Landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan, Dirk Peter Hanekom.
KIRKENS NØDHJELPS RESPONS
I mai opprettet Kirkens Nødhjelp et midlertidig kontor i Port Sudan for å koordinere nødhjelpsresponsen i landet. I skrivende stund har over to millioner mennesker flyktet fra hjemmene sine som følge av konflikten – enten innad i Sudan eller til naboland.
Kirkens Nødhjelp hjelper internt fordrevne i flere områder av Sudan gjennom lokale partnere og grupper. Støtten gis blant annet gjennom utdeling av kontanter og verdikuponger. Vi vil også hjelpe de som flykter fra Sudan i nabolandene Sør-Sudan og Tsjad.
LANG HISTORIE I SUDAN
Kirkens Nødhjelp har vært i Sudan i 50 år og arbeider mange steder i landet. Programmet vi har her, er et av våre største. Vi jobber blant annet med å gi økt tilgang til vann og hygienetjenester, forebygge kjønnsbasert vold og gi bønder en mulighet til å drive klimasmart landbruk.
Siden vi startet arbeidet i landet i 1971, har vi spilt en nøkkelrolle i humanitære prosjekter og utvikling i landet. Den største av disse er responsen på krisen i Darfur, som startet i 2004, og fortsatt er her. Kapasiteten til å respondere og resultatene av Kirkens Nødhjelps arbeid har blitt anerkjent fra ulike hold i Sudan inkludert giverorganisasjoner og ambassader.
Det å samarbeide med sivilsamfunns-aktører er Kirkens Nødhjelps primære tilnærming for å oppfylle mandatet om å styrke sivilsamfunnet. Kirkens Nødhjelp har etablert og drevet fram partnerskap med både trosbaserte og ikke-religiøse partnere i Sudan.
Tekst: Anette Torjusen. Foto: AFP/Privat.