Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

To år med krig i Sudan: Kirkens Nødhjelp er til stede

I april er det to år siden krigen brøt ut i Sudan. Det er nå verdens største humanitære katastrofe. Kirkens Nødhjelp er til stede med nødhjelp og langsiktig bistand.

– Omfanget av krisen i Sudan, sammen med den begrensede responsen fra det internasjonale samfunnet, er uten sidestykke i moderne historie, sier Dirk Hanekom, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

– Til tross for utfordringene og begrensningene er Kirkens Nødhjelp og våre nasjonale partnere til stede i noen av de vanskeligst tilgjengelige områdene i Sudan, og vi er i stand til å nå ut til noen av de mest sårbare med livreddende nødhjelp, sier Hanekom.

- Noen av dem vi har møtt har ikke spist på flere dager.

Dirk Hanekom, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Sudan

Enorm humanitær krise

15. april er det to år siden borgerkrigen brøt ut i Sudan.

Som følge av krigen er Sudan nå verdens største humanitære krise. Rundt 30 millioner mennesker trenge hjelp i 2025, ifølge FN. Det er nesten to tredjedeler av befolkningen.

Siden krigen startet i 2023 har 8,6 millioner mennesker blitt fordrevet internt i Sudan, og nesten fire millioner har flyktet til nabolandene, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon,  IOM

– Millioner av mennesker er fortsatt på flukt. Hjemmene og livsgrunnlaget deres er ødelagt, og de har mistet sparepengene sine, sier Dirk Hanekom.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk,  FAO, anslår at livsgrunnlaget til nesten to tredjedeler av befolkningen har blitt ødelagt.

– For hver dag som går, blir de økonomiske konsekvensene av konflikten stadig større, og det er fortsatt ikke noe klar plan for å øke responsen på verdens største sultkrise, sier Hanekom.

Han sier at selv lokalsamfunn som ikke er direkte berørt av konflikten, er sårbare.

– De tar imot flertallet av de internt fordrevne og prøver å hjelpe dem med de umiddelbare behovene deres, sier Hanekom.

Portrettbilde av mann
Dirk Hanekom, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan. Foto: Håvard Bjelland

Sult

Nesten 25 millioner mennesker - halvparten av befolkningen – er rammet av alvorlig matmangel, ifølge FN.

– Noen av de fordrevne vi har møtt på steder der de samler seg, har ikke spist noe på flere dager. Det anslås at nesten 640 000 mennesker er på randen av sult, sier Hanekom.

I tillegg til at befolkningen rammes av konflikt, vold og matmangel og at de drives på flukt, er det flere store andre problemer i Sudan, ifølge landdirektøren.

Det er alvorlig mangel på helsetjenester og medisiner, kontanter og finanstjenester. Det er også sykdomsutbrudd som kolera, malaria og denguefeber. I tillegg er det mangel på tilgang til teletjenester, og det er vanskelig å bevege seg rundt på grunn av konflikten.

– Mange steder der de internt fordrevne samles, er det mangel på mat og basisvarer. I tillegg er det et stort behov for rent drikkevann, sanitæranlegg, helsehjelp og spesialiserte tjenester for dem som er rammet av kjønnsbasert vold, sier Hanekom.

Mangler penger

Til tross for de enorme behovene er den internasjonale humanitære responsen for Sudan fortsatt drastisk underfinansiert. I tillegg har kuttene i bistanden fra verdens største giverland, deriblant USA og Storbritannia, alvorlige konsekvenser.

– Mange bistandsaktører i områdene der Kirkens Nødhjelp opererer har trappet ned eller stoppet prosjekter, samtidig som behovene fortsetter å øke. Så Kirkens Nødhjelp er under press for å oppskalere tjenestene i områdene der vi jobber, men vi er begrenset av mangel på finansiering, sier Hanekom.

Over 50 år i Sudan

Kirkens Nødhjelp har arbeidet i Sudan i over 50 år. Til tross for de enorme utfordringene, og takket være vårt tette samarbeid med lokale partnerorganisasjoner, er Kirkens Nødhjelp til stede også nå under krigen, med både nødhjelp og langsiktig bistand til befolkningen.

Kirkens Nødhjelp samarbeider med lokale partnere i områdene der vi jobber, også her i Sudan.  Foto: Osman Saif Aldain/Kirkens Nødhjelp Sudan

– Støtten fra våre givere, inkludert Norad og Utenriksdepartementet, og bidragene fra millioner av nordmenn til tiltak som Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, utgjør kjernen i vår respons. Det gjør det mulig for oss og våre partnere å støtte lokalsamfunn som er rammet av konflikten, sier Hanekom.

I 2024 nådde Kirkens Nødhjelp over 166 000 mennesker med nødhjelp som vann, kontanter som de kan bruke til å kjøpe viktige ting de trenger, og tjenester for mennesker som har overlevd kjønnsbasert vold.

Vi nådde også 113 000 mennesker med langsiktige prosjekter:

  • Vi styrker og mobiliserer lokalsamfunn for å dekke behovene for rent vann og sanitære forhold.
  • Vi arbeider for å bekjempe kjønnsbasert vold, blant annet ved å forebygge barneekteskap og tenåringsgraviditeter.
  • Vi arbeider for å styrke matsikkerhet og økonomiske utviklingsmuligheter.
Kvinner som er internt fordrevne kan få utdelt menstruasjonsprodukter. Vann, hygieneprodukter og sanitærtjenester er noe av det Kirkens Nødhjelp bidrar med i Sudan.  Foto: Osman Saif Aldain/Kirkens Nødhjelp Sudan

På flukt til naboland

Nesten fire millioner mennesker har flyktet til nabolandene, deriblant Sør-Sudan. Kirkens Nødhjelp er også til stede i Sør-Sudan. I grenseområdene har Kirkens Nødhjelp blant annet bidratt med nødhjelp til flyktningene fra Sudan.

Kirkens Nødhjelp er også til stede i Sør-Sudan. Her i Renk ved grensen til Sudan gir vi nødhjelp til flyktninger fra Sudan. Foto: Håvard Bjelland

Les også

Image (13) copy.jpg

Sudan: Nesten 26 millioner mennesker sulter

NTB_2Y2ktQUIHZc.jpeg

Vi må ikke forlate det sudanske folket

Sudan.png

Kirkens Nødhjelp stanser hjelpearbeid i Sudan

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst