Krigens tause våpen

Hva er seksuell vold, og hvilke skader skaper det?

De som voldtar - Opprørere, soldater, politi og FN

De som voldtar - Opprørere, soldater, politi og FN

Ved Kayanza stadion i Bujumbura i Burundi har flere tusen unge menn samlet seg. De skal gå i demonstrasjonstog, rope slagord og synge sanger. «Vi skal gjøre fienden gravide, så de kan føde nye Imbonerakure», synger mennene som tilhører ungdomsmilitsen Imbonerakure. Datoen er 1. april 2017, men dette er ingen aprilsnarr.

En konflikt har preget Burundi de siste årene, ungdomsmilitsen er beryktet i landet og voldtekt er ett av deres våpen21.

Et flertall av gruppene som FN har listet opp som ansvarlige for grov seksuell vold mot sivile, er væpnede grupper, eller terrorgrupper22. IS, Boko Haram, Al-Shaabab og Herrens motstandshær er blant de mest kjente. Flere av disse gruppene har som taktikk og mål å ramme sivile ved å bruke seksuell vold. Å voldta kan ofte være et vel så effektivt middel for å ødelegge familier, ydmyke menn og lokalsamfunn som det drap kan være, siden virkningene av seksuell vold kan gjøre utslag i lang tid etter hendelsen fant sted23.

Å holde kvinner fanget i leiren kan også bidra til å holde moralen oppe blant opprørssoldater. Dette er soldater med liten kontakt med omverden, og kvinnene fyller derfor et behov som ellers ikke ville vært fylt – eller utnyttes seksuelt fordi soldatene ønsker det24.

Kvinner på flukt er også en utsatt gruppe. I en undersøkelse som FN gjennomførte i Sør-Sudan i 2016 svarte 70 prosent av kvinnene i en flyktningleir at de hadde blitt voldtatt25.

Men det er ikke bare beryktede opprørsgrupper som står på FNs liste. Der står også de militære styrkene til Kongo, Sudan, Somalia, Elfenbenskysten og Syria. Ifølge Human Rights Watch er regjeringshæren i Kongo den gruppen som har flest soldater som utfører seksuell vold, selv om landet har en lang rekke opprørsgrupper som også utfører grov seksuell vold26.

Også FNs egne styrker står bak overgrep. I Den sentralafrikanske republikk skal over 100 kvinner, jenter og gutter ha blitt voldtatt og misbrukt av FN-soldaters27. En tidligere leder av FNs operasjon i landet ble i 2015 sparket etter at det ble kjent at en FN-soldat hadde voldtatt en 12 år gammel jente28. Soldater fra Den afrikanske union har også ved flere tilfeller blitt beskyldt for seksuelle overgrep mot sivile29.

Også franske soldater har blitt etterforsket etter beskyldninger om at unge gutter utførte seksuelle handlinger i bytte mot mat30. Og det vekket stor oppmerksomhet da det ble kjent at mannen som lekket rapporten om franskmennenes overgrep, svenske Anders Kompass, sa opp jobben sin i protest mot FNs manglende vilje til å ta ansvar for FN-soldaters handlinger. Kompass ble selv suspendert fra jobben etter å ha lekket rapporten om overgrepene til media31.

De som leder FN-operasjoner og flere av de nasjonale hærene legger strategier for å unngå bruk av seksuell vold. Men det er ikke alltid disse strategiene når soldatene, som fortsetter å voldta og som fortsatt får gå fri.

For opprørsgruppene er det annerledes. Der blir seksuell vold brukt bevisst. I disse gruppene er det alt fra erfarne soldater til unge barnesoldater som gjennomfører gjengvoldtekter og andre former for seksuell vold.

Også kvinner kan være med på å utføre seksuell vold, spesielt i tilrettelegging av menneskehandel og tvungne seksuelle handlinger, som prostitusjon32.

Neste kapittel:

Overgriperen går fri, offeret får straffen

Tilbake