Menighetsbladartikkel

Sett fokus på Kirkens Nødhjelp sitt arbeid ved å trykke denne artikkelen i menighetsblad eller på menighetens nettsider. Eller send den til lokalavisa! Finnes på bokmål, nynorsk og samisk.

Menighetsbladartikkel bokmål Menighetsbladartikkel nynorsk Menighetsbladartikkel nord samisk 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: João Sousa.

Gruer seg til iskald vinter

For å holde på varmen, bor småbarnsfamilien i et lite rom i teltet. Det var ikke fremtiden de så for seg da de flyktet fra Syria for åtte år siden.

Weedad Ahmad Al-Khalaf sitter utenfor teltet til familien i den lille landsbyen Mekseh i Bekaadalen i Libanon. Rett bak rager fjellene til hjemlandet Syria, en daglig påminnelse om livet som var. Landet hun måtte flykte fra for åtte år siden. 

2020_1006_11383500.jpg

Mamma Weedad Ahmad Al-Khalaf er bekymret for fremtiden til datteren Talia på ett år. Det er ingenting for dem å gjøre i flyktningleiren i Bekaadalen, og de har hele livet på vent.

— Livet er veldig vanskelig for oss og vi bekymrer oss mye for barna våre, sier hun stille. 

Tre fødsler i flyktningleiren  

Før de flyktet til værutsatte Bekaa, med iskalde vintre med mye snø, bodde hun i Um El Jurayn ikke langt fra Aleppo i Syria. Krigen gjorde det farlig å bo der, så farlig at hun til slutt måtte flykte sammen med ektemannen Mohammed Hassan Ibrahim og svigermoren Serie i 2012. Nå deler de skjebne med 70.000 andre syriske flyktninger i dalen.   

Familien på tre har blitt til seks. Tre barn er født i flyktningleiren. Eldstemann Yousef ble født for fem år siden, deretter kom lillebror Aus, som er tre år, og til slutt veslejenta Talia på ett år.  

Alle barna våre har vokst opp her, forteller Mohammed. Noe som fyller både han og Weedad med stor sorg.  

2020_1006_11473700.jpg

— Dagene deres går med til lek, fotball og spill. Bortsett fra det så er det ikke så mye for dem å gjøre her. Ikke har de skole her heller, jeg er redd barna våre må vokse opp som analfabeter. 

Vinteren er lang og kald i dalen.  

— Kulda og store snømasser skaper problemer for oss. Vi har ikke råd til å dekke til teltet med isolerende beskyttelse, for det er så dyrt. Derfor blir det veldig kaldt for oss, forteller Mohammed. 

For å holde seg varme, bor de på ett rom.  

— Der varmer vi opp, men i år er brensel en mangelvare her i dalen. Prisene på brensel øker, så det er vanskelig å fyre, forklarer han. 

Fra Kirkens Nødhjelp har de fått tilgang til rent vann og hygienepakker.  

— Vi har rent vann her i teltet i tillegg til at vi får hygienepakker. Vi har også fått mye informasjon om hvordan vi kan ta vare på oss selv for å unngå sykdom, sier Weedad.

De hadde fått både vann og hygieneartikler før covid-19, noe hun er veldig glad for.  

— Det har vært så viktig for oss at vi har hatt tilgang til vann og såpe. Det bruker vi jo hele tiden, sier hun.

Behovene er store for rent vann og hygieneartikler, samtidig som mange trenger varme tepper som Kirkens Nødhjelp deler ut i Libanon.

Du kan være med å hjelpe familier i nød og gi dem trygghet til jul. I Libanon kjemper folk mot covid-19 i tillegg til sult, kulde og fattigdom. Eksplosjonen i Beirut har gjort flere tusen hjemløse og ødelagt mange liv. Sammen kan vi gjøre en forskjell. Vi sørger for rent vann og hygienepakker til mennesker på flukt, og hjelper dem som er rammet av eksplosjonen med varm mat og husly.  Samtidig jobber vi på spreng for å forhindre spredning av covid-19.

 

Slik gir du årets viktigste julegave:

 

  • Vipps et valgfritt beløp til 2426.
  • -Send GAVE på sms til 2426 og gi 250 kroner.
  • Gavekonto: 1594.22.87248

 

Kirkens Nødhjelp er norske menigheters egen humanitære organisasjon, og har jobbet i Libanon siden 2013. Der jobber vi med vann, sanitær, hygiene og kjønnsbasert vold. På grunn av krig i nabolandet Syria har Libanon siden 2011 opplevd en massetilstrømming av flyktninger. Størrelsen på flyktningpopulasjonen har ført til en økning av landets befolkning på 25 prosent og et enormt press på infrastruktur som vann, fast avfall og elektrisitet samt tilgjengelige offentlige tjenester, særlig i helse- og utdanningssektorene. Ifølge Lebanon Crisis Response Plan (LCRP) 2019 mangler 3 208 800 tilgang på trygt vann. Dette kan føre til alvorlige helserisikoer og eksponering for sykdom, særlig under overbefolkede leveforhold som enkle teltbosettinger og husrom av dårlig kvalitet. 

Last ned

menighetsbladartikkel bokmål

menighetsbladartikkel nynorsk

menighetsbladartikkel nord samisk

Bilder