Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Reisebrev fra Malawi

Lurer du på hvordan det er å reise på besøk til prosjektet din skole støtter? Her kan du lese reisebrev fra noen av elevene og lærerne som har besøkt sitt prosjekt.

Hei!

Vi er to elever som går andre året på Asker videregående skole. Vi har mange fritidsinteresser og hobbyer, og er en del av det engasjerte elevrådet på skolen. Vi har vært så heldige å få bli med på skolens tur til Malawi i samarbeid med Kirkens Nødhjelp!

Vi satte oss på flyet søndag kveld uvitende om alt vi skulle få oppleve den neste uka. Flyreisen var lang, med hele 3 mellomlandinger, men da vi kom frem i hovedstaden, Lilongwe, skjønte vi at den lange flyturen var verdt det.

Vi møtte tidlig kulturen i Malawi da vi kjørte til hotellet. Det var mye folk langs veiene, både barn, voksne, dyr og syklister.

En varm velkomst i landsbyen

Tirsdag morgen var vi endelig klare for å dra ut til og besøke prosjektene. Vi kjørte til en landsby to timer unna hovedstaden, og ble tatt imot med en varm velkomst som gjorde sterkt inntrykk på oss. Nesten hele landsbyen hadde samlet seg for å ønske oss velkommen med sang, dans og varme smil.

Landsbyen ville stolt vise oss hva de hadde fått til med midlene fra Kirkens Nødhjelp. Det var imponerende! De hadde egne programmer for barn for å hindre underernæring og et smart vanningssystem som sikret barna nok mat.

Lange reisedager og varme møter

Onsdagen brukte vi på å reise nordover, det ble mange timer i bil på humpete veier, men vi fikk brukt tiden til å snakke med malawierne fra Kirkens Nødhjelp som var med oss, og forstå mer om Malawi.

På torsdagen besøkte vi hele to landsbyer til. Vi hadde Lego samlet inn før vi dro, som vi ga til barna i den første landsbyen. Det ble de utrolig takknemlige for!

Etter at vi hadde delt ut legoen, fikk vi se med egne øyne hvordan de underviste på den førskolen. Lærerne valgte å bruke sanger, rim og musikk for å lære førskole-elevene alt fra ukedager på engelsk til navnet på ulike former og figurer.

På denne skolen var de veldig flinke til å gi skryt til elevene når de fikk det til. Når noen få av elevene skulle synge ukedagene for oss, en og en, fikk de veldig mye skryt av lærerne og medelevene. De sang “well done, well done, god bless you!” samtidig som de klappet.

 I den siste landsbyen fikk vi også være med på dansing og fotball! Det hadde vi et lite håp om hele turen, så vi ble veldig glade for å få muligheten til det. Alle vi møtte i landsbyene var kjempehyggelige, veldig imøtekommende og hadde alltid et stort stort smil, der har vi nordmenn noe å lære.

Dagene vi aldri vil glemme

Da vi satt oss på flyet hjem, var vi fulle av inntrykk fra reisen. Tenk at det går an å gjøre så mye forskjellig i løpet av noen få dager!

Disse dagene i Malawi kommer vi aldri til å glemme. Vi er utrolig takknemlige for skolens samarbeid med Kirkens Nødhjelp og for at vi fikk muligheten for å bli med til Malawi for å oppleve prosjektene.

Gruppefoto av lokalbefolkning og gjester fra Asker VGS i Malawi

Vi har ikke bare fått mange nye opplevelser som vi aldri hadde fått utenom denne reisen, men også nye perspektiver på hvor store kontraster det eksisterer på den lille, vakre planeten vår.

Etter å ha sett at pengene vi samler inn går til utrolig engasjerte, hyggelige og imøtekommende mennesker, så er vi enda mer motiverte for å samle inn en enda større sum til neste skoleår sin innsamlingsaksjon!

Vennlig hilsen Gunhild og Lars

Hei!

Asker videregående skole har reist på studietur til Malawi sammen med Kirkens Nødhjelp. Med på reisen var to elever og rektor ved skolen.

Mål for turen var å lære om Malawi og bli kjent med organisasjonene som Kirkens Nødhjelp samarbeider med for å hjelpe skoler og landsbyer i Malawi til å få bedre skole- og helsetilbud. I forkant av turen hadde vi en sikkerhetsgjennomgang på Kirkens Nødhjelps hovedkontor i Oslo og vi tok flere vaksiner for å ikke risikere sykdom i forbindelse med turen.

Prosjekter og utviklingsmål

Turen ble finansiert med midler fra Asker vgs med stipendstøtte fra Kirkens Nødhjelp. Alle midler elevene på Asker vgs samler inn, skal derfor gå uavkortet til prosjektene som vi støtter i Malawi.

Disse prosjektene er allerede i gang, og vårt oppdrag på turen var å se hva de er i gang med og lære mer om hvilke mål de har satt seg for videre utvikling. Utviklingsmålene som skolen skal støtte er bedre tilgang på vann, økt og bedre matproduksjon og støtte til drift og utvikling av førskoletilbud til barn i tre ulike områder i landet.

Arbeid gjennom lokale partnere

Ved ankomst til Lilongwe ble vi møtt av representanter fra Kirkens Nødhjelp og kjøret til hotellet vårt.

Første post på programmet var oppstartsmøte på Kirkens Nødhjelps kontor i Lilongwe. Her fikk vi en dypere forståelse av utfordringene Malawi står overfor, som fattigdom, underernæring og mangelfull utdanning. Vi fikk også lære om de ulike organisasjonene som Kirkens Nødhjelp samarbeider med og som jobber med disse problemene, inkludert "find your feet", som gjennom sitt Transform-prosjekt fokuserer på bærekraftig jordbruk for å forbedre avlinger og inntekter. Vi lærte også om statlige initiativer, som helsekontroller av barn for å bekjempe underernæring.

To mennesker foran et grønnsaksmarked i Malawi

Etter dette møtet reiste vi til Kambuwe education center i Mchinji, der vi fikk se konkrete prosjekter i praksis. Transform-medarbeidere demonstrerte et vanningsanlegg drevet av solenergi, som forbedret tilgangen til vann for både skolen og lokalsamfunnet. Vi fikk også møte skolens mødregruppe som forberedte næringsrike måltider for barna, med støtte fra organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og NMBU.

Etter oppholdet sør i landet, reiste vi nordover. På turen fikk vi muligheten til å observere hverdagslivet i Malawi og besøke lokale markeder.

Tørket mais på asfalten

Vi erfarte også hvor dårlig stand mange av veiene er i og hvor mye befolkningen i Malawi må streve på grunn av sine fattigdomsproblemer. Synlige bevis på dette var for eksempel mais som vi så ble tørket rett på asfalten langs veien. Dette var for mange familier den eneste måten å skaffe mat på og forteller litt om den enorme fattigdommen menneskene lever under.

På reisen nordover så vi ofte mennesker som ble transportert på lasteplan fra hjem til der de jobber med jordbruk eller veiarbeid. De fleste mennesker i Malawi har ikke råd til bil, så de bruker sykler, oksekjerrer eller beina for å transportere varene sine enten til markedet for å selge eller hjem for å bearbeide for salg eller eksport.

Førskoler med stort engasjement og mye varme

Under oppholder nord i landet, besøkte vi Mudimwa førskole. Her fikk vi innsikt i hvordan lokale lærere jobber for å gi barna en god utdanning på tross av manglende læremidler, klasseromsmøbler og i et dårlig egnet undervisningsbygg. Lærerne brukte kreative metoder som sanger og regler for å engasjere elevene, og vi fikk delta i disse aktivitetene. Vi hadde samlet inn lego fra elevene på Asker vgs før avreise og denne ga vi i gave til barna, noe som ble godt mottatt.

Det imponerte oss å se kvinnelige lærere som balanserte undervisning med omsorg for egne barn som de hadde med seg på skolen.

På besøk hjemme hos

Vi fikk også besøke hjemmet til en elev, Dorothy, og hennes familie, der vi fikk innsikt i deres hverdag og utfordringer. Familien var involvert i tobakksproduksjon, og Dorothy drømte om å bli lærer.

Senere besøkte vi en landsby der familiene samarbeidet om jordbruket, og fikk se imponerende resultater av deres innsats, blant annet fikk vi se og smake på innhøstede frukter og grønnsaker og oppleve det gode samholdet og samarbeidet i lokalsamfunnet. Her fikk vi også delta i tradisjonell dans sammen med kvinnene i landsbyen og vi fikk spille fotball med barna.

En vellykket tur

Tilbake til Lilongwe for avreise, hadde vi en kort stopp på et marked for å kjøpe suvenirer og støtte lokale næringer. Etter en vellykket flytur hjem, feiret vi med en god middag på Burger King i Etiopia.

Gjennom hele turen fikk vi en dypere forståelse av Malawis utfordringer og muligheter, samt verdifulle erfaringer med lokal kultur og samarbeid med Kirkens Nødhjelp.

Vennlig hilsen rektor Cathrine Kittilsen Zandjani

Portrettbilde av seniorrådgiver for skoler Håkon Strøm

Kontakt oss gjerne

Håkon Strøm

Seniorrådgiver Skoler
E-post:  hst@nca.no
LinkedIn: