Helse på hjul: Vinjeru Mhango laster opp motorsykkelen med målebånd, medisiner og jordmorstetoskop. Han er klar for å bringe helse ut til folket.

Møt Vinjeru (29) – jordmor på to hjul

– Hvert nyfødt barn er en dyrebar gave. Den gaven har vi alle har ansvar for å passe på, sier jordmor Vinjeru Mhango (29) i Malawi.

Et lite motorsykkelfølge freser avgårde langs grusveien til landsbyen Mulumuzana nord i Malawi. Jordmor Vinjeru Mhango (29) leder an. Han er ivrig etter å komme fram. Han vet at det står mange og venter på han og kollegaene i den mobile helseklinikken fra Lunjika helsesenter. Mødre med babyer som skal vaksineres. Spente og slitne gravide som skal på svangerskapskontroll. Utålmodige treåringer som skal veies.

Glad i jobben: Vinjeru Mhango har ikke tall på alle barna han har tatt imot ved Lunjika helsesenter. Han føler seg privilegert som får bidra til at stadig flere malawiske barn kommer til verden på en trygg måte.
Glad i jobben: Vinjeru Mhango har ikke tall på alle barna han har tatt imot ved Lunjika helsesenter. Han føler seg privilegert som får bidra til at stadig flere malawiske barn kommer til verden på en trygg måte.

Når flere

– Lunjika helsesenter har et stort nedslagsfelt med mange mennesker. For de som bor i utkanten, er det langt å reise til helsesenteret, og ikke alle har mulighet til å komme seg dit. Derfor er den mobile helseklinikken veldig viktig. Vi bringer helsetjenestene ut til folket, og slik når vi mange flere, forteller Vinjeru.

Det blir raskt høy aktivitet når de endelig er framme. Lokale frivillige gir undervisning om familieplanlegging og betydningen av pappas støtte gjennom svangerskap og fødsel. Babyer vaksineres på løpende bånd. Ute henger en vekt fra et tre, og frivillige helsearbeidere står klare til å veie tre år gamle barn for å sjekke at de vokser som de skal.

 

 

Følges frem mot fødsel

I et skjermet rom tar Vinjeru imot gravide til svangerskapskontroll. Dette er et viktig tilbud for gravide kvinner som ikke alltid kan gå den lange veien til helsesenteret.

– Vi oppfordrer gravide til å ha minst fire kontroller gjennom svangerskapet, den første i løpet av de første tre månedene. Bor de langt unna, er det ikke alltid de gjennomfører dette og dermed går de glipp av viktig oppfølging, sier Vinjeru.

Eliteck Nyirenda (17) er 29 uker på vei med sitt første barn og kommer hit for sin tredje kontroll. Vinjeru måler blodtrykk og sjekker at magen vokser fint. Han gir også Eliteck medisiner som skal forebygge malaria og svangerskapsforgiftning. Alt er vel med den vordende mor, men Vinjeru vil følge med på blodtrykket hennes fremover.

Vi bringer helsetjenestene ut til folket, og slik når vi mange flere.
Jordmor Vinjeru Mhango

Gjør store framskritt

For tre år siden startet Kirkens Nødhjelp et prosjekt om mødre- og barnehelse ved Lunjika helsesenter. Det har hatt stor effekt på mødrehelsen i området.

– Vi ser at flere kvinner enn tidligere går til svangerskapskontroll og føder på sykehus. Nå er også tjenestene ved helsesenteret langt bedre integrert i tilbudet til de mobile klinikkene. En kvinne kan gå til svangerskapskontroll, få vaksinert og veid de andre barna sine og bli HIV-testet på én og samme dag, uten å måtte reise fra landsbyen, forklarer Vinjeru.

– Jeg vil virkelig si at vi gjør store framskritt i helsesektoren i Malawi, og det er ingen tvil om at Kirkens Nødhjelp har spilt en viktig rolle i denne positive utviklingen, understreker han.

Babylykke på barselavdelingen

To dager senere. Vinjeru har parkert motorsykkelen. Sollyset flommer inn vinduet på barselavdelingen ved Lunjika helsesenter. Utenfra høres så vidt suset av bladene på et stort jacarandatre. Her inne står fire nyfødte babyer for lydsporet. Insisterende spedbarnsgråt med krav om søvn eller mat. Fornøyd smatting når den stadige sulten blir stillet ved mammas bryst.

For to dager siden var det full fart på fødeavdelingen. I løpet av 24 timer kom fire, velskapte babyer til verden. Nå blir de passet godt på av mødrene og helsepersonellet på barselavdelingen.

Tøffe timer endte godt

I en seng ved vinduet sitter Kellen Tegha (28) og holder sønnen Stephano tett inntil seg. Hun hadde planlagt å dra til Lunjika helsesenter i god tid før fødselen startet for alvor. Slik gikk det ikke. Riene kom med full kraft hjemme, og heldigvis fikk en slektning med bil kjørt henne den lange veien til helsesenteret. Der ventet noen dramatiske timer på fødestua. For babyen lå i seteleie.

Dramatisk start: Takket være trygge og drevne hender på Lunjika helsesenter, gikk det fint med vesle Stephano og mamma Kellen under fødselen.
Dramatisk start: Takket være trygge og drevne hender på Lunjika helsesenter, gikk det fint med vesle Stephano og mamma Kellen under fødselen.

– Det var en veldig vanskelig fødsel. Jeg var så redd, og trodde at jeg eller babyen skulle dø. Men da babyen endelig kom og alt gikk bra, var jeg så glad, forteller Kellen.

Lille, sovende Stephano har fått på seg en nystrikket lue for å holde varmen i den malawiske vinteren. Lite vitner om dramatikken to dager tidligere. Kellen ser stolt ned på sønnen – hennes fjerde barn. Litt vondt har hun etter fødselen, men det bryr hun seg ikke om nå.

– Jeg er fortsatt utrolig glad. Jeg kan ikke tro at alt gikk så fint og at babyen er så frisk og fin.

En dyrebar gave

– Hei, lillegutt, hvordan går det med deg i dag? Og hvordan har mammaen din det?

Vinjeru går fra seng til seng og undersøker babyene, veier dem og snakker rolig med de nybakte mødrene. Han forklarer hvorfor morsmelk er så viktig for barnets helse, og får den drevne fembarnsmora i hjørnet til å demonstrere de beste ammestillingene for både mor og barn.

Det lyser av blikket til Vinjeru når han svarer oss på hvorfor han elsker jobben sin.

– Et nyfødt barn er en dyrebar gave. Barnet er så utrolig sårbart og trenger all mulig hjelp til å overleve. Det er ikke bare foreldrene som bærer dette ansvaret, vi har alle et ansvar for det lille barnet. At jeg får lov til å være en del av dette, føles godt, sier Vinjeru varmt.

Fakta:

  • Kirkens Nødhjelp samarbeider med seks norske sykepleierhøgskoler og partner CHAM om å doble antall utdannede sykepleiere i landet og å bedre kvaliteten på utdanningen. Fra 2005-2014 ble 4578 jordmødre utdannet gjennom programmet.
  • 26.000 mennesker i 160 landsbyer får tilbud om helsetjenester ved Lunjika.
  • I 2013 bygde Kirkens Nødhjelp og danske Folkekirkens Nødhjælp en helt ny fødeklinikk ved helsesenteret. Hver måned fødes rundt 20 barn her.

Siste oppdateringer

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev