Gamle atombomber skal brukes til nyttårsfeiring

Verdens enorme atomvåpenlagre skal «endelig» komme til nytte. USA og Russland har blitt enige om en spektakulær markering av slutten på atomalderen.

{profilepic}
Astrom {name}.
Foto:Privat.

Etter et møte i Addis Abeba i natt vant forslaget om at de over gjenværende 16 000 atomstridshodene skal sprenges i verdensrommet. Sprengningen vil foregå natt til 1. januar 2031. 

– Dette blir helt rått. Eksplosjonene vil utløse mer mye energi enn alle nyttårsraketter som har blitt sendt opp siden vi fant opp nyttårsraketter, sier astronom-kjendis {name}.

Setter punktum

I løpet av den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen bygget de to tidligere atommaktene opp et stort arsenal av atomvåpen. Disse ble heldigvis aldri brukt. Etter tiår med folkelig mobilisering, ble det i 2028 vedtatt en global avtale som forbød utvikling, oppbevaring og bruk av atomvåpen.

Også de andre atommaktene, inkludert India, Israel og Kina har sagt seg enige i avtalen.

Utenriksminister William Batomi Karisønn mener vedtaket er en seier for årelangt fredsarbeid.

– Dette arsenalet av masseødeleggelsesvåpen kunne ødelagt jorden flere ganger. Nå setter vi punktum for frykt og fiendskap mellom nasjoner.

Feiring i 24 tidssoner

I følge {name} vil det være mer enn nok bomber til å gi en historisk nyttårsfeiring over hele kloden.

– Atombombene vil skytes opp fra baser over hele verden, og destrueres rett utenfor atmosfæren. Så nå får vi bare håpe det ikke blir overskyet.

Bærekraftsmål 16: Fredelige og inkluderende samfunn

Væpnet vold, uansvarlig våpenhandel og overdrevet militærforbruk undergraver innsatsen for bærekraftsmålene. Krig, vold, urett og maktmisbruk ødelegger samfunn og hindrer bærekraftig utvikling. Mange land bruker enorme summer på militær opprustning, samtidig som folks basisbehov ikke blir møtt.

Atomvåpen truer livet på jorda. Nye trusler og folkerettslige dilemmaer oppstår med ny teknologi som droner og ikke minst helautonome våpen  drapsroboter. Fremdeles er håndvåpen de fattiges masseødeleggelsesvåpen. Satsing på fred, menneskerettigheter, forebygging og bedre våpenkontroll er avgjørende for utvikling.

Å nå bærekraftsmål 16 er viktig for å nå de andre bærekraftsmålene - og for å i det hele tatt kunne vurdere om de nås.

Les mer om kampanjen

Del på Facebook Del på Twitter