Gulam (7) er nummer 11 mrd. som har fått rent vann: -Det er digg å vaske hendene

Det sier Gulam (7) som bor i Daykundi-provinsen i Afghanistan. Dette er det siste stedet i verden som i år fikk installert bærekraftig vanntilgang. Nå har alle i verden tilgang på rent vann, melder FNs generalsekretær.

FNs generalsekretær peker på hvordan vanntilgang, fred og forsoning samt bekjempelse av klimaendringer henger sammen. Vi skal ikke lenger tilbake i tid en 2017 da vi slet med forurensing av vannkilder. På den tiden drakk mer enn 1,8 milliarder mennesker skittent vann hver dag, og faktisk var det nesten 800 millioner mennesker som ikke hadde tilgang på vann i det hele tatt.

Det var faktisk så ille at skittent drikkevann tok livet av 1000 barn hver dag. Gulam lever i beste velgående og er glad for å vaske hendene sine i rent og godt vann. - Det er så fint å kunne ta en slurk rett fra krana etter fotballtrening og vaske hendene etter at jeg har spist appelsin. Før måtte jeg gå med klissete hender i dagevis, men nå er alle min vannbekymringer historie, sier Gulam.

Og nå kan altså FN rapportere om at alle i verden har tilgang på rent vann. Løsningen var lovgiving som hindrer at industrivirksomheter dumper kjemikalier og kloakk ut i elvene kombinert med investeringer fra myndighetene. Investeringene ble målrettet mot behandling av spillvann og ny infrastruktur for transport av vann. Godt samarbeid med selskaper og myndigheter var viktig. Ikke minst trengte vi en helhetlig plan for oppnåelse av bærekratsmålene.  - Derfor er vi takknemlig for alle som signerte Kirkens Nødhjelps kampanje i 2017, avslutter generalsekretæren. 

Mål 6: Rent vann og gode sanitærforhold

Mens fremgangen innen tilgangen til vann har vært enorm siden år 2000, har satsning på toaletter manglet. En av tre, eller så mye som 35 prosent av verdens befolkning, har fremdeles ikke tilgang til ordentlige toaletter. 15 prosent ikke har tilgang til toaletter i det hele tatt.

Les mer om kampanjen

Del på Facebook Del på Twitter