Liv

Katastrofe

Tørken hardest for de aller minste

Tørken hardest for de aller minste

Katastrofen rammer alltid de mest sårbare hardest. For Moninas to år gamle datter kostet den livet.

Små barn er svært utsatt for sykdommene skittent, utrygt vann fører med seg. Underernæring gjør barna ekstra sårbare. En toåring som aldri har vært mett, har lite å stille opp med mot magevirus og andre infeksjoner.

I landsbyen hvor Monia Reshid bor, i Kersa-distriktet øst i Etiopia, mistet de flere barn som følge av tørken som har rammet landet helt siden 2015.

– Bare de siste to månedene har flere barn dødd. Der, der og der oppe, fortalte en eldre mann og pekte på noen hus litt lenger oppe i landsbyen.

I ett av disse husene bor Momina. For fire måneder siden døde den lille toåringen hennes, etter å ha vært syk i flere måneder. Fortvilet forteller hun hvordan mangel på mat og trygt drikkevann gjorde veslejenta hennes dødssyk.

– Vi har ikke hatt nok mat og rent vann på to år. Til slutt klarte ikke datteren min mer. Nå har jeg mistet henne, hvisker Momina mens hun stryker bort gråten med sjalet sitt.

Regnet ødela avlingene

Hun ser ned i bakken. Midt i sorgen over datteren er Momina også bekymret for de to sønnene sine. Hun er enke, og det er guttene på 8 og 10 år som må drive den vesle jordflekken hun eier.

– Vi har ingenting. Vi har ikke hatt avlinger på to år, og så kom regnet og ødela alt vi hadde klart å så i år. Nå har vi måttet låne såkorn av naboen for å klare å så på nytt.

Får hjelp av naboer

Landsbyen har mottatt matvarehjelp fra etiopiske myndigheter, men matmangelen er så prekær at den har ikke har klart å dekke behovet. Momina får hjelp av naboer, og hun og sønnene jobber hardt for å klare seg gjennom den tøffe hverdagen.

– Sønnene mine hjelper til så godt de kan, men de har det ikke bra. Jeg klarer ikke å ta vare på dem, vi har jo ingenting å leve av. Vi har ikke mat. Vi har ikke vann. Det er situasjonen vi lever i, sier hun alvorlig.

Siden vår samtale med Momina har Kirkens Nødhjelp reparert det ødelagte vannsystemet i landsbyen, slik at den hardt prøvede befolkningen har fått tilgang til rent, trygt vann til langt lavere pris enn før. Det skaper en tryggere hverdag for menneskene der, ikke minst for barna – selv om Øst-Etiopia nå har gått gjennom ytterligere to år med tørke.

For ett barn mistet er allerede ett for mange. Og i fremtiden skal den gamle mannen slippe å peke flere hus hvor små barn har dødd på grunn av vannmangel.

Tilbake