En bunnløs brønn av muligheter

For to år siden satt fire år gamle Angel på ryggen til mamma midt på natten. Da skulle de gå i tre timer for å hente vann i kulpen. Nå kan hun løpe bort til den nye vannpumpa på bare noen få minutter.

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland

– Jeg vil, jeg vil, sier Angel Emanuel ivrig til mamma Lindael Elisante og løper bort til vannpumpa med den gule kanna. Hun skal nemlig vise hvordan hun tapper rent vann fra springen. Angel setter vannkanna på plass og stikker slangen ned før hun skrur vannet på full guffe mens hun smiler bredt.  

Gikk i seks timer for å hente vann 

Angel er en av dem som har fått rent vann gjennom Kirkens Nødhjelp. Vannpumpa vi besøker, står midt i landsbyen Guje i distriktet Mbulu i Tanzania. Her bor det rundt 1900 mennesker. Rundt oss er det mais og solsikker. I 2020 boret Kirkens Nødhjelp nesten 100 meter ned i bakken for å finne vann i et område sterkt preget av tørke.  

Her har folk virkelig fått kjenne klimaendringene på kroppen. Regnet er uforutsigbart og kommer enten som styrtregn eller uteblir fullstendig, sånn som nå. Vi er omringet av solsikker, men selv de motstandsdyktige blomstene som brukes til matolje, bærer preg av at regnet har uteblitt. Også maisen har tørket inn, og flere steder har det ikke kommet noen kolber i hele tatt.  

Mamma Lindael husker godt hvordan det var å leve her for bare to år siden. – Jeg sto opp klokken tre på natten for å hente vann i en regnkilde. Noen ganger måtte jeg gå mellom femten og tjue kilometer før jobb. På ettermiddagen var det samme turen på nytt. Så jeg brukte rundt seks timer på å hente vann hver eneste dag. 

Sykdommer over halvert

Lindael forteller at det var både farlig og tungt å gå for å hente vann midt på natten, og ofte måtte hun ha med seg datteren på ryggen. – Nå har alt forandret seg. Vi har vann i landsbyen vår, og vi tar bare med oss kannene på sykkelen, så har vi rent vann til hele familien.  

Angel er nå ferdig med å fylle kannene og får hjelp av mamma til å få dem på sykkelen. Mens Lindael triller av gårde, hopper og spretter Angel ved siden av, samtidig som hun passer på at kannene ikke glir av. – At vi nå har fått rent vann i landsbyen, betyr at jentene her kan gå på skolen, og vi kan bruke tid på å jobbe i stedet, sier hun.  

Siden Kirkens Nødhjelp sørget for rent vann her, har 126.000 mennesker fått tilgang til rent vann i Mbulu-distriktet. Vannbårne sykdommer har gått ned fra 89 til 35 prosent. Jentene er tilbake på skolebenken og både barneekteskap og tenåringsgraviditeter har gått ned. – Jeg er veldig glad for mulighetene vannet nå gir Angel, sier Lindael.

Takk for at du redder og forandrer liv hver måned! Rent vann forandrer alt.