Flyktning og vannvakt

Ahmed Ali Sahib har ansvaret for vannforsyningen til over 35.000 mennesker i flyktningleiren Bilal i Darfur. Med klinikk, skole og jordbruk er leiren et helt lite samfunn for folk på flukt fra krig. Som fast giver gjør du det mulig!

Ahmed er ikke til å ta feil av, der smilet går fra øre til øre og latteren kan høres på lang avstand. Han er vannvakt i leiren Bilel, og han har et humør det går gjetord om. Han er selv flyktning og bor i leiren, og hver dag er han på plass ved vanntårnet klokken sju for å starte arbeidsdagen. Det er han som har mye av æren for at det strømmer ut rent, trygt drikkevann fra kranene rundt om i leiren.

«Det gir meg all grunn til å være blid», mener han selv.

På flukt fra tørke og konflikt

ELVEBUNN: Ikke langt fra Bilel-leiren graver Habiba (25) etter rester av elvevann på en uttørket elvebunn som er full av dyremøkk. Vannet som pipler frem, er ikke trygt å drikke, men den unge moren har ikke noe valg. ALLE FOTO: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Klimaendringene fører allerede til orkaner, tyfoner, flom og tørke. I Sudan og nabolandene er mangelen på vann og mat en kilde til konflikt. Folk strømmer hit til Darfur, der Kirkens Nødhjelp sørger for rent vann og annen nødhjelp til 220.000 flyktninger og internt fordrevne i sju leire. Sammen med våre partnere, sørger våre rundt 100 lokalt ansatte for at flyktningleirene er trygge oaser i en tørr og urolig region.

Bilel, som ligger en kort kjøretur unna Sudans nest største by Nyala, ble opprettet da konflikten raste som verst i 2004. Konflikten sendte tusenvis på flukt, og fortsatt er det angrep i Darfur som gjør at stadig nye mennesker kommer til leiren.

Kirkens Nødhjelp var raskt til stede med vann, telt, tepper, hygienepakker og psykososial hjelp for 18 år siden, og siden den gang har vi også bygd helseklinikker og skoler.

Solenergi

SOLCELLEPANELER: Hver morgen skyller Ahmed støv og sand fra solcellepanelene som driver vannpumpa.

Bilel-leiren ligger midt i et tørt landskap, så en viktig jobb for Ahmed er å vaske solcellepanelet for støv og sand hver morgen. Men aller først måler han grunnvannet. Det gjør han ved å slippe ned et målebånd med en sensor som gir fra seg en lyd når den treffer vannet i den 30 meter dype brønnen. I dag noterer Ahmed 16 meter i boka.

Når solcellepanelene er skyllet rene, er alt klart for å pumpe vannet fra brønnen og opp i vanntanken, som ruver 15 meter over bakken.

«Det tar cirka fire timer før tanken er fylt opp», forklarer Ahmed.

Fritt for bakterier

VANNTÅRNET: Ahmed vinker til forbipasserende på vei opp i vanntårnet.

Han ligger ikke på latsiden mens timene går, de bruker han på å gjøre det grønt og frodig på området.

«Det er viktig å skjerme området, så jeg har plantet trær og flere grønnsaker», forteller han, mens han viser oss hvor det har begynt å spire tomater, urter og søtpoteter.

Når vanntårnet er fylt opp, skal det tilsettes en nøye tilmålt mengde klor for å sikre at det ikke finnes sykdomsfremkallende bakterier, virus eller parasitter i vannet. Ahmed klatrer opp stigen, og på veien opp må han stadig stoppe opp og vinke til forbipasserende som roper navnet hans.

Kort vei til vannet

ØNSKEBRØNNEN: Regina fyller opp kannene sine med rent, trygt drikkevann fra en av tappestasjonene i Bilel-leiren. 13-åringen og hennes familie er internt fordrevne fra Darfur.

Når tanken er full og vannet er renset, er det bare å åpne slusene og sende vannet gjennom rørledningene til tappestasjonene som er plassert rundt om i leiren. Det tar rundt en halvtime å sørge for at det er vann i alle kranene.

Bare en liten rusletur unna, er det allerede liv og røre ved kranene. Vannkannene står oppstilt på rekke og rad. Og Ahmed tar seg tid til å prate og hilse på alle som han møter. Han er nøye med å sjekke kranene hver dag for å se at alt er som det skal. Og det er det.

«Jeg synes jeg har en utrolig viktig jobb. Det å være med på å gi rent vann, er så viktig.»

Tusen takk!

Som fast giver står du sammen med Ahmed og alle de andre som jobber for å redde liv og forandre liv i Kirkens Nødhjelps prosjekter over hele verden.

Tusen takk for at vi kan regne med deg!