Liv 105 meter under bakken

Mens innsatsen for å stoppe spredningen av koronaviruset pågår for fullt over hele verden, fortsetter arbeidet med å gi folk tilgang til vann. Noen ganger må vi over 100 meter under bakken for å finne det livgivende, rene vannet.

En av Kirkens Nødhjelps borerigger i Tanzania er nå i Hanang-distriktet i Manyara-regionen nordøst i landet. Vårt vannteam der har sendt oss en video av de magiske øyeblikkene når vannspruten står opp fra det ferske borehullet i landsbyen Getanuwas.

Vannteamet rapporterer om godt vanntrykk på det nye borehullet. Vannet herfra vil distribueres til 6200 mennesker i området, og mer enn noen andre, er det kvinnene og jentene som vil få livene sine forandret. Over de siste fem årene har Kirkens Nødhjelp i samarbeid med våre lokale partnere sikret mer enn 100.000 innbyggere i regionene Manyara og Shinyanga tilgang til rent vann, trygge sanitærfasiliteter og hygieneforhold.

SKOLELYS: Før brukte Rarely (14) flere timer om dagen på å hente vann, det samme vannet som forårsaket diaré og tappet kreftene hennes. Da Kirkens Nødhjelps partner anla brønnen i Munguli, forandret alt seg. Nå har Rarely både tid og krefter til skolen. Hun jobber hardt og gjør det veldig bra. Foto: Lucian Muntean/Kirkens Nødhjelp

Vann er helse

I Munguli, en annen landsby et annet sted i Tanzania, besøkte vår fotograf Lucian Muntean den lokale skolen for å snakke med de unge jentene der om hvordan brønnen har forandret livene deres. For det er ofte jentene som har hatt den tunge, slitsomme og tidkrevende oppgaven med å hente vann. En av disse jentene er 14 år gamle Rarely Leonard:

«Livet var veldig annerledes før vi fikk vann fra Kirkens Nødhjelp. Jeg pleide å gå langt for å hente vann. Men vannet vi hentet var ikke trygt. Vi fikk ofte mageproblemer. For å være ærlig, kunne jeg ikke fokusere på studiene. Hele samfunnet her led av magesykdommer. Vannet har forandret livet for meg personlig og for hele samfunnet. Nå kan jeg satse på studiene mine, og jeg gjør det veldig bra.»

Rarelys klassevenninne Milembe Malenga (15) bekrefter at slitet og helseproblemene gikk på bekostning av utdanningen:

«Slitet var helt overveldende. Jeg måtte bli ferdig med oppgavene mine hjemme før jeg dro på skolen, og ofte kom jeg flere timer for sent og gikk glipp av mye undervisning. Vi hadde ofte diaré eller oppkast, for vannet var ikke trygt å drikke. Nå rekker vi skolen og får med oss all undervisningen. Utdanning er veldig viktig.»

GRØNNE FINGRE: Milembe (15) tror moderne jordbruksmetoder som dryppirrigasjon er viktig for fremtiden. Skolen bruker noe av vannet til bed der studentene kan dyrke sine egne grønnsaker og lære om måter å få større, sikrere og mer varierte avlinger på. Foto: Lucian Muntean/Kirkens Nødhjelp

Vann er levebrød

Som om helse og tid til skolegang ikke var nok, har bøndene i Munguli fått tilgang til så mye vann at de kan bruke noe på irrigasjon i jordbruket. Milembe forteller at de har anlagt grønnsaksbed i skolegården og lærer om dryppirrigasjon og andre moderne jordbruksmetoder som gir større, sikrere og mer varierte avlinger.

«Jeg har sett mange endringer etter at vi fikk rent vann. Både studenter, lærere og andre i samfunnet har anlagt sine egne grønnsaksbed med vann til irrigasjon. Du kan ikke lykkes med matproduksjon om du ikke har kunnskap om jordbruk.»

Tusen takk for at du er fast giver og redder liv og forandrer liv hver eneste måned!