Kirkens Nødhjelp med livsviktig hjelp til Ukraina

Vi er i full gang med å gi akutt nødhjelp til dem som er berørt av krigen i Ukraina. Mer enn tolv millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine, og behovet for humanitær hjelp er enormt. 

Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/NTB

Sist oppdatert 06.05.2022.

Hjelp oss å hjelpe mennesker i nød. Vipps til 658941 eller benytt konto 1594.22.87426 og merk innbetalingen med "Ukraina". 

Flyktningkrisen som følge av krigen i Ukraina er nå den raskest voksende i Europa siden andre verdenskrig. Mange har flyktet fra alt de eier og mer enn 24 millioner mennesker trenger humanitær nødhjelp og beskyttelse. Folk trenger livsnødvendige ting som vann, mat, husly og medisiner.   

Over 5.3 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina og 7.7 millioner er internt fordrevet i landet. 

Etablerte flyktningmottak

Kirkens Nødhjelp, støtter vår internasjonale humanitære partner ACT Alliance og flere av ACTs søster organisasjoner som blant annet Swiss Church Aid (HEKS). I tillegg støtter vi våre lokale partnere i Ukraina og i nabolandene. Vi er i gang med nødhjelpsrespons i Ukraina, Ungarn, Romania og Polen. 

Gjennom våre ACT partnere har vi etablert flyktningmottak i flere av grenseområdene, hvor flyktninger får husly, mat, vann, hygieneartikler, førstehjelpsutstyr, medisiner og annen hjelp. 

I den ukrainske grensebyen Berehove, har vi etablert seks flyktningmottak sammen med vår partner Hungarian Interchurch Aid. Flyktningemottakene blir besøkt av flere hundre mennesker hver dag. Både av flyktninger og de som bor i Berehove.  

 

I tillegg har vi etablert to flyktningsenter i byen Barabás i Ungarn og byen Asztély i Ukraina.  

Ukrainske flyktninger på grensen til Ungarn har så langt mottatt 289 tonn med mat og andre nødhjelps artikler fra Kirkens Nødhjelp og vår partner Hungarian Interchurch Aid. 

Vi planlegger også reparasjon av infrastruktur og skadde vannsystemer, og har sendt WASH-rådgivere for å gjennomføre behovskartlegging og støtte partnerne våre i startfasen.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Foto: Hungarian Interchurch Aid/ACT/Kirkens Nødhjelp

Bidrar til arbeidet mot menneskehandel

På grensen til Ukraina er situasjonen nå kaotisk. Mange frivilige organisasjoner ønsker å hjelp flyktningene videre, men i mylderet av mennesker som vil hjelp, finnes det også de som har andre hensikter. 

Nå advare FN og flere hjelpeorganisasjoner om at flyktninger fra Ukraina kan bli ofre for menneskesmuglere, og utsattes for seksualisert vold. Kvinner og barn er ekstra utsatt for dette.

Sammen med våre partnere arbeider vi mot menneskehandel i Romania og Ukraina. 

Vi har ansatt sikkerhetsrådgivere som gir informasjon om hvordan man kan rapportere om mistanke om menneskehandel og informerer om hvilke rettigheter flyktningene har. Vi tilbyr også steder hvor man kan få beskyttelse, og gir frivillige og sosialarbeidere opplæring i hvordan de skal etablere gode beskyttelsestiltak ved flyktningmottakene. 

Bekymret for eldre og syke

Vår partner Swiss Church Aid (HEKS) på bakken i Ukraina forteller at mange er svært bekymret for eldre og syke slektninger som ikke klarer å legge ut på flukt. Avstandene er lange, og mange har ikke tilgang til bil. 

Vi er også bekymret for at mange syke med behov for spesiell behandling, som for eksempel kreftpasienter, ikke får livsviktig behandling. Dette på grunn av store belastninger på helsesystemer i mottakerlandene, og mangel på dette tilbudet på grensen.

 

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

 

Rask respons takket være givere

24. februar gikk Russland til angrep på Ukraina. Med fly, bomber og tanks har Russland inntatt landet som for tretti år siden frigjorde seg fra Sovjetunionen og ble uavhengig. Det har allerede fått store konsekvenser. 

– Takket være midler som er samlet inn i Norge blant annet gjennom Fasteaksjonen og fra våre givere, kan Kirkens Nødhjelp støtte en katastrofeinnsats slik det nå er behov for i Ukraina. Folk i nød skal ha hjelp, derfor er jeg veldig glad for at vi raskt kan bidra i kriser takket være våre støttespillere, sier Høybråten. 

Kirkens Nødhjelp har jobbet med fredsbygging i en årrekke og har 75 års erfaring med nødhjelpsarbeid. 

Hjelp oss å hjelpe mennesker i nød. Vipps til 658941 eller benytt konto 1594.22.87426 og merk innbetalingen med "Ukraina".

 

STØTT VÅRT ARBEID I UKRAINA

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned