skolesamarbeid

Zambia

REISEBREV FRA ZAMBIA – OKTOBER 2022

OKTOBER 2022

REISEBREV FRA ZAMBIA – OKTOBER 2022

I oktober reiste fire elever og to lærere fra Eidsvoll og Nesbru vgs sammen med to av Kirkens Nødhjelps ansatte til Southern Province i Zambia for å besøke landsbyskoler som har fått støtte fra innsamlingsaksjoner elevene ved de norske skolene har arrangert.

Vi blir tatt imot med sang og dans, og når vi hører landsbylederen si «You have given us hope!», får flere av oss en tåre i øyekroken. Det er sterkt å oppleve hvor mye engasjementet fra de norske elevene betyr. I oktober reiste fire elever og to lærere fra Eidsvoll og Nesbru vgs sammen med to av Kirkens Nødhjelps ansatte til Southern Province i Zambia for å besøke landsbyskoler som har fått støtte fra innsamlingsaksjoner elevene ved de norske skolene har arrangert.  

 

HJELP TIL SELVHJELP 

Onsdag 19. oktober står vi tidlig opp. Vi har en lang reise foran oss. Først 80 km på god vei fra Livingstone til byen Zimba. Deretter nesten 160 km på svært dårlig, humpete og støvete vei. Det kan være vanskelig å finne frem. Men vår turleder, Biemba,  fra den lokale partnerorganisasjonen Response Network, er godt kjent her. Han og Mutukwa, lederen for organisasjonen, har tatt oss med for å besøke landsbyskolene som de norske elevene støtter. Response Network jobber ut fra et prinsipp om «hjelp til selvhjelp». Landsbyene får kun støtte dersom de forplikter seg til selv å gjøre en innsats.  

MicrosoftTeams-image (30).png
På vei ut i felt med den lokale organisasjonen Response Network. 

 

GJØR DRØMMER TIL VIRKELIGHET 

Første stopp på reisen er Kabulanjovu. Her får vi en varm velkomst med sang fra elevene. Vi får se den nye,  solide skolebygningen, bygd av murstein og med blikktak som tåler vær og vind. Det gjør inntrykk på oss å høre landsbylederen fortelle hvordan den nye skolen gir de unge mulighet til å ta utdannelse og gjøre drømmer til virkelighet.  
 
Lokalsamfunnet har selv bygd skolen. Mursteinen har de produsert av materiale fra teremitt tuer. Resten av byggematerialene, som tak, vinduer og dører er kjøpt inn med midler fra de norske skolenes innsamlingsaksjoner.  

 

UFORGLEMMELIG KVELD 

Neste stopp på turen vår er Nanyati, som ligger noen timers humpete kjøretur unna. Oktober er varmeste måneden her i Zambia, så temperaturen ligger rundt 40 grader. Regntiden er rett rundt hjørnet, men nå har det ikke regnet på et halvt års tid, så landskapet er tørt og brunsvidd.  

MicrosoftTeams-image (31).png
Afrikanske trommer, sang, dans og lek rundt bålet i Nanyati. 

I Nanyati får vi en uforglemmelig kveld. Hele lokalbefolkningen har møtt opp. Vi får servert chima (maisgrøt) og kylling, og det blir tid til lek og fotball med barna. Når kveldsmørket har senket seg, tennes det opp et stort bål og vi inviteres med til dans og sang rundt bålet, akkompagnert av afrikanske trommer. Og når vi får vi se de skinnende stjernene på den mørke himmelen over oss, før vi kryper ned i soveposene våre, er kvelden komplett.  

MicrosoftTeams-image (32).png
På besøk hos verstfamilier i Nanyati. 

 

HJEMME HOS VERTSFAMILIER 

Neste morgen blir vi invitert hjem til vertsfamilier som bor i nærheten av skolen. Her får vi være med på daglige gjøremål, som å hente vann, knuse maiskorn og koke chima. Vi får kjenne på at både vannbæring og matlaging er hardt fysisk arbeid. 

MicrosoftTeams-image (33).png
Motto for skolen i Namasute: The sky is the limit. 

 

THE SKY IS THE LIMIT 

Etterhvert går turen videre til siste stopp på reisen, Namasute. Når vi ser mottoet som er skrevet over inngangspartiet forstår vi hvor viktig den nye skolen er. Den gir barn og unge en mulighet til å gjøre drømmer til virkelighet og bli ressurser for lokalsamfunnet.  

MicrosoftTeams-image (34).png

På denne reisen har vi sett hvordan hver elev som bidrar i innsamlingsaksjonene, er med på å forandre livene til menneskene på landsbygda i Southern Province i Zambia. Vi har sett hvordan engasjementet til elevene ved de norske skolene forandrer liv og skaper håp blant menneskene her. Vi vil gjerne dele det vi har sett og opplevd med flest mulig og håper at engasjementet kan spre seg til enda flere elever og skoler i Norge. På den måten  kan vi være med på å gjøre enda flere drømmer til virkelighet! 

Tilbake