Kampen for en global skatteavtale og økt klimafinansiering blir viktige temaer under Arendalsuka

Hvordan kan Norge ta lederskap for klimafinansiering? Og hva må til for å få på plass en global skatteavtale? Det er noen av spørsmålene Kirkens Nødhjelp skal finne svar på under Arendalsuka.

 – Hver eneste dag ser vi hvordan klimakrisen fører til ødeleggelser i landene vi arbeider i. Norge som har vært med på å skape den klimakrisen vi har i dag må ta sitt rettferdige ansvar, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. 

I april ble rapporten «Hvis ikke Norge, hvem?» lansert av klimafinansieringsutvalget. Utvalget ble ledet av direktør for Nobelstiftelsen og tidligere klima- og miljøminister, Vidar Helgesen. 

Rapporten viste hvordan Norge kan ta globalt lederskap for klimafinansiering i en verden der midlene finnes, men politisk vilje og innovasjon er mangelvare. Den er skrevet av et utvalg med eksperter innen økonomi, grønn omstilling, bistand og politikk. Utvalget er nedsatt av Kirkens Nødhjelp og fem andre humanitære organisasjoner. 

– Rapporten peker på flere muligheter Norge har til å vise internasjonalt lederskap i å skaffe til veie den klimafinansieringen som trengs for at verden skal nå målene i Parisavtalen, sier Høybråten.

Rapporten blir temaet for frokostseminaret “Slik kan Norge ta lederskap for klimafinansiering”. Hit kommer blant andre Vidar Helgesen, lederen av utvalget, Ole Jacob Sending, forskningssjef ved NUPI, Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Kari Elisabeth Kaski, SV og Nikolai Astrup, H. 

flom-1.jpg
Foto: Håvard Hovdhaugen.

Hvordan stoppe skattetriksing?

Skatteparadiser har eksistert i nesten 100 år, men verdenssamfunnet har fremdeles ikke klart å bli enige om at man faktisk må gjøre noe med ordningen som tapper land for milliarder av dollar hvert eneste år.

Det kan derimot endre seg nå. Med afrikanske land i spissen jobbes det for å få på plass en skattekonvensjon i FN som kan tette hullene som gjør det mulig for selskaper og rike mennesker å flykte fra både ansvar og skatt. 

–  Skatteunndragelse og tap som følge av dette rammer fattige land hardest. Vi mener skatteinntektene må komme til gode i de landene der verdiene skapes. Skal det la seg gjøre, må verdenssamfunnet øke innsatsen for å bekjempe internasjonal skattetriksing. Det at afrikanske land nå går i spissen for å få på plass en skattekonvensjon i FN er et skritt i riktig retning, sier Høybråten.  

Arbeidet for en skattekonvensjon i FN, og hvordan skattetriksing i dag blir brukt for å snike seg unna betaling av skatt, er noen av temaene som skal diskuteres på arrangementet “Skattetriksing på 1 2 3”. 

Publisert: