Bekymret for kvinner og barn på flukt

Millioner av mennesker har så langt flyktet fra Ukraina. I Romania får familier på flukt husly, mat og informasjon om faren for å bli utsatt for menneskehandel og utnyttelse mens de er på flukt.

MicrosoftTeams-image.png

Daria (til høyre) og kvinnen hun møtte på grensen bestemte seg for å flykte sammen. Daria er fra byen Mikolaiv i Ukraina.

– Vi ville ikke flykte, men da bombene traff nabolaget vårt, ble jeg og mannen min enige om at jeg måtte flykte med barna for å redde dem, forteller Daria. Hun er 32 år gammel. 

Hun er en av flere millioner mennesker som har flyktet fra Ukraina siden krigen brøt ut 24. februar. De fleste av flyktningene er kvinner og barn. 

Daria bor nå på et senter for flyktninger i Lasi i Romania sammen med de to av barna sine. Senteret er drevet av Kirkens Nødhjelps partnere. 

Hun og barna flyktet fra byen Mikolaiv i Ukraina. På grensen møtte hun en annen mor med to sønner. De to mødrene bestemte seg for å flykte sammen.  

Sårbare kvinner og barn 

Kirkens Nødhjelp arbeider sammen med vår internasjonale humanitære partner ACT Alliance og flere andre partnere mot menneskehandel i Romania og Ukraina.

Vi planlegger å gi frivillige og sosialarbeidere opplæring i hvordan de skal etablere gode beskyttelsestiltak ved flyktningmottakene. Målet er å bidra til informasjonsdeling om hvordan flyktninger kan rapportere om mistanke om menneskehandel, og informere om hvilke rettigheter de har.  

På senteret i Lasi i Romania, som er drevet av Kirkens Nødhjelps partnere, får flyktningene husly, mat og beskyttelse.  

–  I krig og konflikt er kvinner og barn mest sårbare. Vi er nå svært bekymret for de som er på flukt fra Ukraina. Vi vet at Romania er et land hvor det foregår mye organisert menneskesmugling, sier Patrice Quinlan, rådgiver for arbeid mot menneskehandel og rettferdighet i Kirkens Nødhjelp.

Hun besøkte nylig senteret i Lasi. 

– Vi pratet med mange kvinner som hadde flyktet med barna sine. Mange fortalte at de ikke ville flykte fra Ukraina, men til slutt forstod at det var siste utvei, sier Quinlan. 

Vil gi flyktningene trygghet 

Darina er en annen kvinne på senteret i Lasi. Hun flyktet fra Kiyv med to barn. 

 – Den første tiden bodde vi hjemme hos en rumensk familie. Men familien hadde ikke lenger råd til å ha oss boende. Derfor måtte vi flytte hit, forteller Darina. 

Nå håper hun å kunne reise til USA, hvor familien har slektninger.

Kirkens Nødhjelp er nå i gang med å gjøre avtaler med flere partnere og vil arbeide langsiktig for å forebygge menneskehandel og utnyttelse av flyktninger i tiden framover.  

 – Ingen vet hvor lenge krigen vil vare. Nå må vi gjøre det vi kan for å gi flyktningene et så trygt og godt liv som mulig mens de er på flukt, sier Quinlan.

MicrosoftTeams-image (1).png

Sønnen til Daria bor nå på senteret for flyktninger i Lasi i Romania.

Tekst: Kristine Eid. Foto: Maria Fanget / Kirkens Nødhjelp.

Publisert: