SÅRT TILTENGT PUSTEPAUSE I GAZA

Den midlertidige våpenhvilen i Gaza har gitt en sårt tiltrengt pustepause for folk etter over sju ukers bombing. Kirkens Nødhjelp gjør hva vi kan for å møte umiddelbare behov, og prøver å skaffe til veie og dele ut blant annet mat og tepper.

Saken er oppdatert 29.11.2023

gaza2-1.jpg
Kirkens Nødhjelp deler ut nødhjelp til internt fordrevne i Gaza. Foto: Nidal Hamdouna, DCA/NCA

Ifølge FN har våpenhvilen ført til at flere tonn med nødhjelp nå har nådd inn i den nordlige delen av Gazastripen. Blant annet har det kommet medisinsk utstyr, ferdige måltider, vann, telt og tepper, og også noe drivstoff. Før våpenhvilen hadde den nordlige delen i stor grad vært utilgjengelig.

Også i sør, der flertallet av de 1.8 millioner internt fordrevne holder til, kommer det nødhjelp inn. Viktige tjenester som sykehus, vann- og sanitæranlegg har fått drivstoff daglig under våpenhvilen, ifølge FN.

Det er fortsatt svært lite mat og andre varer å få kjøpt i Gaza. Noen lokale bønder selger grønnsaker i små boder. Men prisen på mat og vann har steget kraftig.

Behovet for humanitær hjelp er enormt, blant annet for mat, vann, medisiner og drivstoff. Det er viktig at en endelig våpenhvile kommer på plass.

Dette gjør Kirkens Nødhjelp:

  • Kirkens Nødhjelp har etter 7. oktober samarbeidet med FN om å dele ut nødhjelp til innbyggere som har flyktet fra hjemmene sine i nord til sør i Gaza.
  • Våre ansatte i Gaza, som selv er internt fordrevet, har jobbet intenst med organiseringen for å dele ut nødhjelp. I tett samarbeid med FN-organisasjonen UNRWA skaffet vi mat til en skole hvor tusenvis av internt fordrevne har søkt tilflukt i Sør-Gaza. Denne maten ble skaffet ved hjelp av lokale leverandørers lagre inne i Gaza.
  • Under våpenhvilen har vi delt ut 1.500 tepper som vi kjøpte før våpenhvilen, men som vi først kunne dele ut nå. De er delt ut til de mest utsatte på skolen: funksjonshemmede, gravide, familier med nyfødte og småbarn, eldre og syke. Sammen med partnere er vi i gang med å planlegge utdelingen av mer hjelp til internt fordrevne sør i Gaza.

MicrosoftTeams-image (159).png
Foto: Nidal Hamdouna, DCA/NCA

Dette trengs umiddelbart i Gaza:

Vann: Hundretusenvis av mennesker mangler vanntilførsel, og langt mer drivstoff må inn umiddelbart for å drive vann- og renseanlegg. Det er stor fare for dehydrering og utbrudd av vannbårne sykdommer som diare, kolera og difteri.

Strøm: Strømstansen i Gaza hindrer transport. Strøm trengs også for å drive generatorer på sykehus. Ifølge sykehus har pasienter mistet livet på grunn av mangel på strøm til apparater.

Helse: Det er enormt behov for utstyr og medisiner, ikke minst for sykehusene på Gaza. Mange av dem er ikke lenger i drift. 

Mat: Matlagrene i Gaza er i fortsatt nesten tomme, og det er fortsatt altfor lite som kommer inn.

Drivstoff: Fortsatt er altfor lite drivstoff tilgjengelig. Dette er høyst nødvendig for å drive sykehus, helsefasiliteter og vann- og sanitæranlegg.

MicrosoftTeams-image (161).png
Foto: Nidal Hamdouna, DCA/NCA

Kirkens Nødhjelp krever:

  • Kirkens Nødhjelp krever varig våpenhvile og full humanitær tilgang til Gaza.
  • En varig våpenhvile bør etterfølges av en politisk prosess mot en varig fred.
  • Sivile må beskyttes, folkeretten må respekteres og gjenværende gisler som er holdt fanget på Gaza må frigis.

Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Palestina i flere tiår, og gir bistand på Vestbredden, Øst-Jerusalem og i Gaza. Vi har et felles landkontor med danske Folkekirkens Nødhjælp, og samarbeider både med israelske og palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner.

Vi er forberedt på å øke innsatsen så snart det er mulig.

KIRKENS NØDHJELP STÅR SOLIDARISK MED ALLE SOM ER RAMMET AV DEN GRUSOMME VOLDEN. FOLK I NØD SKAL HA HJELP.

VIPPS: 2426