Vi deler ut nødhjelp i Gaza

Kirkens Nødhjelp er til stede inne i Gaza, der vi deler ut nødhjelp.

Saken er oppdatert 12.04.2024

Gaza.jpeg

Linser, bønner, mel, sardiner, sukker og olivenolje er noen av matvarene Kirkens Nødhjelp har delt ut. Dette bildet er fra den siste runden med utdeling av mat som Kirkens Nødhjelp satte i gang den siste uken i mars sør i Gaza. Foto: Nidal Hamdouna, Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp og våre partnere er til stede i Gaza, og gjør hva vi kan for å dekke umiddelbare behov.

I det siste har vi gjennom våre partnere delt ut hygienepakker til befolkningen, og vil snart dele ut mer.

Den siste uken i mars satte Kirkens Nødhjelp i gang en ny runde med utdeling av mat til internt fordrevne sør i Gaza. Fra før av har vi delt ut mat til tusenvis av mennesker i Gaza i flere runder i løpet av krigen.

Behovet for humanitær hjelp er enormt, blant annet for mat, vann, medisiner, toaletter og drivstoff. Men altfor lite nødhjelp kommer inn i Gaza.

Ifølge FN er 1.9 millioner mennesker internt fordrevet – det utgjør 85 prosent av befolkningen i Gaza.

PHOTO-2024-02-08-12-25-56.jpg
Kirkens Nødhjelp har bidratt til å dele ut mat og vann i Gaza. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Dette gjør Kirkens Nødhjelp:

• Kirkens Nødhjelp og våre partnere har etter at krigen brøt ut gitt ut mat, vann, tepper og kontanter til internt fordrevne.

• I slutten av mars startet vi en ny runde med utdeling av matvarer til internt fordrevne sør i Gaza. Matvarene er av god kvalitet, og inkluderer blant annet linser, bønner, mel, sardiner, oliven, kyllingbryst på boks, dadler, sukker, olivenolje, honning og pasta.
  • Vi har også delt ut hygienepakker, og vil snart dele ut mer. I pakkene som skal deles ut er det blant annet såpe, shampo, tannkrem, tannbørster, bleier, bind, toalettpapir, håndsprit og håndklær.

• Vi har tidligere i vinter delt ut varme måltider til nærmere tretti tusen internt fordrevne mennesker som har søkt tilflukt på fem skoler sør i Gaza.

• Under våpenhvilen i november delte vi ut 1.500 tepper som vi kjøpte før våpenhvilen, men som vi først kunne dele ut da det ble en midlertidig våpenhvile.

• Vi har også bidratt med kontantoverføringer/støtte til de mest sårbare, blant familier som ikke er i FNs tilfluktsteder.

• Vi gir psykososial støtte til jenter og kvinner.

• Vi har desinfisert skoler for å hindre spredning av sykdommer.

Vann i Gaza.png

Behovene er enorme i Gaza. Dette bildet er fra en utdeling av vann og mat i Gaza. Foto: Bayader/Kirkens Nødhjelp.

Så snart det er mulig, vil Kirkens Nødhjelp også gjøre følgende i Gaza:

• Dele ut mer mat, rent vann og kontanter.

• Drive folkeopplæring om faren for udetonerte eksplosiver.

• Sørge for tilgang på vann, gode sanitærforhold og hygieneprodukter.

• Hjelpe bønder med å komme i gang med dyrking igjen, så de kan være selvhjulpne.

• Gi støtte til arbeid mot kjønnsbasert vold.

Gaza.jpg
Kirkens Nødhjelp og våre partnere har delt ut vann og mat til mennesker sør i Gaza. Men behovet er langt større enn hva som kommer inn. Foto: Nidal Hamdouna, DCA/NCA.

Dette trengs umiddelbart i Gaza:

Vann: Hundretusenvis av mennesker mangler vann. Tilgangen til rent vann er svært dårlig. Det er stor fare for dehydrering og utbrudd av vannbårne sykdommer som diare, kolera og difteri.

Mat: Halvparten av befolkningen opplever nå katastrofal matusikkerhet i Gaza, ifølge FN. Om ikke nødhjelp slipper inn vil det om kort tid resultere i hungersnød.

Strøm: Strømstans i Gaza hindrer transport. Strøm trengs også for å drive generatorer på sykehus. Ifølge sykehus har pasienter mistet livet på grunn av mangel på strøm til apparater.

Helse: Det er enormt behov for utstyr og medisiner, ikke minst for sykehusene på Gaza. Et flertall av dem er ikke lenger i drift, ifølge FN.

Drivstoff: Fortsatt er altfor lite drivstoff tilgjengelig. Dette er høyst nødvendig for å drive sykehus, helsefasiliteter og vann- og sanitæranlegg.

Toaletter: Det er en enorm mangel på toaletter. Flere steder må hundrevis dele på ett toalett.

PHOTO-2024-02-08-12-25-58.jpg
Befolkningen i Gaza bor under svært dårlige forhold. Her fra sør i Gaza. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp krever:

• Kirkens Nødhjelp krever våpenhvile og full humanitær tilgang til Gaza.

• En varig våpenhvile bør etterfølges av en politisk prosess mot en varig fred.

• Sivile må beskyttes, folkeretten må respekteres og gjenværende gisler som er holdt fanget på Gaza må frigis.

• Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Palestina i flere tiår, og gir bistand på Vestbredden, Øst-Jerusalem og i Gaza. Vi har et felles landkontor med danske Folkekirkens Nødhjælp, og samarbeider både med israelske og palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner.

Vi er forberedt på å øke innsatsen så snart det er mulig.

Gazas befolkning mangler alt man trenger for å leve. Du kan være med på å gjøre en forskjell. Støtt Gaza.

VIPPS: 2426

Bli fastgiver

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Fast månedlig betaling med:

eller
Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned