Fra vondt til verre i Haiti

Søndag 12. januar er det 10 år siden et av tidenes dødeligste jordskjelv rammet Haiti. Dessverre har ikke landet kommet seg på bena igjen på tross av massiv bistand.   

Ti år etter det fatale jordskjelvet som drepte mellom 220.000 og 316.000 mennesker, har utviklingen i Haiti gått fra vondt til verre. Bakteppet er et land preget av korrupsjon, manglende koordinering av hjelpen, en svakt fungerende stat og kolerasmitte. 

– Vi må ikke glemme Haiti. Selv om Kirkens Nødhjelp, sammen med mange andre aktører, klarte å redde liv etter jordskjelvet, og har bidratt til å gjenoppbygge landet, må vi erkjenne at det internasjonale samfunn ikke har klart å bidra til en positiv utvikling for Haiti som stat, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Uro og konflikt 

I 2009 var Haiti nummer 149 av 182 land på Human Development Index. I 2019, var landet falt ned til 169. plass av 189 land.   

Gjentakende opptøyer, demonstrasjoner og konflikter har preget Haiti de siste to årene. Både 2018 og 2019 var kritiske år for landet, og utfordringene står i kø inn i 2020.     

De siste årene har flere regjeringer i vestlige land kuttet ned på støtten til Haiti, men Kirkens Nødhjelp understreker at det fremdeles er store behov for støtte til dette sårbare og lutfattige landet.   

– Sammen må det internasjonale samfunnet støtte og styrke landet, både med katastrofeforebyggende arbeid og med fattigdomsbekjempelse. Haiti og dets befolkning kan ikke stå alene med de harde prøvelsene de står overfor, sier Dagfinn Høybråten.    

Svært utsatt land  

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, og er i tillegg svært utsatt for orkaner og tropiske stormer på grunn av sin beliggenhet. 

Kirkens Nødhjelp var i løpet av få dager i gang med sin nødhjelpsoperasjon etter jordskjelvet, og organisasjonen samlet inn nesten 30 millioner kroner til katastrofearbeid utover tilskuddet fra UD.    

Mer enn 140.000 mennesker fikk tilgang til rent og trygt vann, trygge toaletter og hygieneopplæring gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid. 40.000 mennesker fikk psykososial hjelp og oppfølging.  

 

KONTAKT:    

For mer om situasjonen i Haiti kontakt gjerne vår Haiti-ekspert, seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp Johan Hindahl på tlf: +47 932 42 462     

Kirkens Nødhjelps pressetelefon: 932 42 493   

Foto: Arne Grieg Riisnes / Kirkens Nødhjelp.