Gir nødhjelp til jordskjelvrammede

22. juni ble Paktika-provinsen øst i Afghanistan rammet av jordskjelv. Over 1000 mennesker mistet livet. Kirkens Nødhjelp og vår lokale partner skal reparere og gjenoppbygge ødelagte hus og sanitæranlegg, samt dele ut hygiene- og nødhjelpsartikler.

Oppdatert 06.07.2022

Foto: NTB/EPAFoto: NTB/EPA

– Et kraftig jordskjelv er fortvilende i et land med alvorlig tørke og der halve befolkningen allerede er avhengig av nødhjelp. Sammen med våre partnere er vi nå forberedt på å gå inn med hjelp i den berørte Paktika-provinsen, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp har drevet akutt og langsiktig nødhjelpsarbeid i Afghanistan siden 1979.

– Med nær tusen mennesker så langt registrert døde, kan vi av erfaring allerede nå fastslå at skadeomfanget er stort. I en slik situasjon har vi en stor fordel av å ha vært i landet for å hjelpe det afghanske folk i flere tiår, og sammen med våre partnere står vi nå klare for å bistå dem som trenger hjelp som aller mest i denne situasjonen, sier Høybråten.

Enorm humanitær krise

Foruten det kraftige jordskjelvet befinner landet seg i en enorm humanitær krise fra før. Matprisene skyter i været mens ekstrem fattigdom øker. FN har nylig varslet at to av tre barn og deres familier står i fare for å sulte på grunn av landets verste tørke på flere tiår.

Afghanistans økonomi er sterkt avhengig av landbruk. Den siste jordbrukssesongen har blitt kraftig påvirket av Talibans maktovertakelse i høst. Det har ført til få og dårlige avlinger. Den harde vinteren og deretter tørken har gjort vondt til verre i det kriserammede landet.

Foto: NTB/APFoto: NTB/AP

– Når over 70 prosent av befolkningen i landsbyene og i områdene der Kirkens Nødhjelp arbeider er avhengig av humanitær hjelp, så nytter det ikke å overlate landet til hjelpeorganisasjoner alene. Her er det internasjonale samfunnet helt nødt til å finne bedre måter å samhandle på i møte med sult og lidelse som har nådd et enormt omfang, sier Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Folk tigger om hjelp

Kirkens Nødhjelps medarbeidere på bakken i Afghanistan rapporterer om stor arbeidsledighet. Det finnes ingen jobb og ingen inntekt. På grunn av ledigheten er økt kriminalitet et stort problem.

Folk står i gatene og tigger om hjelp, men det finnes ingen penger til mat. Folk sitter i veien med trillebår og ber om arbeid. Markedene har mat, men ingen kjøpekraft. Hovedårsaken til krisen er den ødelagte økonomien og bankkrisen i landet.

Før jul ble FNs sikkerhetsråd enig om at Afghanistan får humanitært unntak fra sanksjonene som ble innført mot landet etter Kabuls fall. Det har gjort at Kirkens Nødhjelp og andre kunne trappe opp livsviktig humanitær innsats i Afghanistan.

Kirkens Nødhjelp trapper kraftig opp

FNs utviklingsprogram (UNDP) har lansert et nytt kriseresponsinitiativ i Afghanistan for å forhindre en humanitær katastrofe og totalt sammenbrudd av landet økonomi. Målet er å styrke lokalsamfunnenes evne til å klare å stå i en vanskelig situasjon.

Som del av dette prosjektet har Kirkens Nødhjelp fått over 115 millioner kroner til å trappe opp innsatsen i landet. Dermed kan vi øke hjelpen til de mest sårbare menneskene og bistå kollapsende mikrobedrifter betraktelig.

– I den grad sultkrisen er menneskeskapt, er det også i menneskers makt å stanse den. Vi bruker den kapasiteten våre ressurser gir oss til å møte akutte rop om hjelp. Mer langsiktig må vi jobbe for større matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Kirkens Nødhjelps nye prosjekt iverksettes i 9 provinser sammen med lokale partnere og startet opp 1. april 2022. Målet med prosjektet er at over hundretusen flere mennesker skal få hjelp.

I det nye prosjektet skal Kirkens Nødhjelp utvide sin innsats med å møte grunnleggende humanitære behov, samtidig som vi øker tilgangen til mat, vann og inntektsgivende muligheter for sårbare samfunn, spesielt for kvinner og andre marginaliserte grupper.

STØTT VÅRT KATASTROFEFOND

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Fast månedlig betaling med:

eller
Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned