Pakistan: – De hardest rammede av flommen er de aller fattigste

Fire måneder etter flommen i Pakistan er de humanitære behovene fortsatt enorme. Nå går landet inn i en vinter hvor store deler av befolkningen må klare seg uten mat, rent vann og drivstoff til oppvarming.

Sist oppdatert 14.12.2022.

Hjelp oss å hjelp mennesker i nød. Vipps til 2426

– Folk har mistet alt de eier. Husene sine, husdyrene og jorda de levde av og hvor de dyrket maten sin. Historiene jeg har hørt er hjerteskjærende, forteller Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. 

Pakistan 1.png

20 millioner mennesker i Pakistan lever fortsatt under svært vanskelige forhold etter flommen i landet. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

I desember besøkte han distriktene Sanghar, Dadu og Mirpurkhas i Sindh-provinsen i Pakistan. Der fikk han se de enorme ødeleggelsene etter flommen og pratet med flere av flomofrene. I tillegg møtte han mange av Kirkens Nødhjelps medarbeidere og partnere og fikk prate med myndighetene. 

 – De som er rammet aller hardest av denne klimarelaterte flommen er de aller fattigste og marginaliserte, forteller Høybråten. 

Pakistan 4.png

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp deler ut hygiekit i Sanghar-distriktet. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Lever under svært vanskelige forhold

Over 33 millioner mennesker ble rammet av flommen og 1800 mennesker mistet livet. Fire måneder etter flommen lever 20 millioner mennesker fortsatt under svært vanskelige forhold. Mange har ikke tak over hode, mat eller tilgang til rent vann. I tillegg er faren for alvorlige sykdommer stor. 

– Der flomvannet trekker seg tilbake avdekkes store materielle ødeleggelser. Det trengs en massiv innsats for gjenoppbygging, og det å kunne vende tilbake til et normalt liv, men det vil ta lang, lang tid til man er der, sier Høybråten.

Pakistan 3.png

I vår respons for å hjelpe flomofrene bidrar vi blant annet med rent vann. Her fra en av våre vannstasjoner i Sanghar-distriktet. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Sykdommer som kolera, dengue, alvorlig diaré og malaria truer nå den flomrammede befolkningen. I tillegg er det rapporter om tilfeller av skabb, spesielt hos barn som leker i flomvannet, ifølge Reliefweb. 

Kirkens Nødhjelp arbeider aktivt for å forebygge spredningen av smitte, blant annet med utdeling av hygienekit og gi økt tilgang til rent vann og gode sanitære løsninger.

Går en tøff vinter i møte

Nå går Pakistan inn i en vinter hvor store deler av befolkningen må klare seg uten mat, rent vann og drivstoff til oppvarming. 

Siden august har Kirkens Nødhjelp hatt en respons i Pakistan for å hjelpe de berørte av flommen. Vi bidrar blant annet med rent vann, gode sanitære løsninger,  beskyttelse og nødvendig hjelp til livsopphold. Så langt har vi nådd ut med hjelp til 90.000 mennesker.  

Pakistan 2.png

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

– Framover vil fokuset for vårt arbeid være den humanitære innsatsen og gjenoppbygging, sier Høybråten. 

Takket være dere givere kan vi rykke ut raskt i akutte nødsituasjoner. Folk i nød skal ha hjelp.

Hjelp oss å hjelp mennesker i nød. Vipps til 2426