– Enorme humanitære behov i Sudan og Etiopia

Kirkens Nødhjelp er i gang med en respons for å hjelpe flyktninger fra Etiopia i Sudan. – Behovene er enorme og flyktningene er ekstremt sårbare, sier Berte Marie Ulveseter, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

IMG-20201126-WA0012.jpg

Berte Marie Ulveseter, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan, har besøkt flyktningeleirene Village 8 og Um Raquba utenfor byen Gedaref øst i Sudan. Foto: Kristin Berg/Kirkens Nødhjelp.

Kampene herjer mellom Etiopias regjering og partiet TPLF i Tigray i Etiopia. Siden starten av november har 46.000 flyktninger krysset grensen til Sudan. 

– Mange av flyktningene forteller hjerteskjærende historier. En mor fortalte at hun våknet midt på natten av at huset hennes stod i brann. Under flukten fra Etiopia mistet hun et av barna sine, forteller Berte Marie Ulveseter, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

Dette er en av flere sterke historier hun fikk høre, da hun besøkte to flyktningleirer utenfor byen Gedaref øst i Sudan. Nå er Kirkens Nødhjelp i gang med en respons for å hjelpe flyktningene. 

Responsen sikrer at flyktningene får tilgang til rent vann og psykososial støtte til ofre for kjønnsbasert og seksuell vold. I tillegg bygger Kirkens Nødhjelp toaletter og vaskestasjoner.

– Behovene er enorme. Flyktningene er ekstremt sårbare og mange er traumatiserte, sier Ulveseter. 

Hun forteller at Sudan nå er i en svært krevende situasjon.

– Sudan er et av verdens fattigste land. Landet sliter med skyhøy inflasjon, ekstremvær, matkrise og politiske konflikter. Sudan huser allerede over en million flyktninger, i tillegg til at nesten to millioner mennesker er internt fordrevne i landet, sier Ulveseter. 

FNs Høykommissær forventer at så mange som 200.000 vil krysse grensen til Sudan, som følge av konflikten, de neste seks månedene. 

– Denne konflikten fører med seg enorme humanitære behov. Verdenssamfunnet må reagere raskt. Det trengs mer ressurser for å håndtere strømmen av nye flyktninger som kommer hver dag, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

 

 

Folk I nød skal ha hjelp

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Fast månedlig betaling med:

eller
Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned