Vannets livskraft

Rent vann til ofre for Darfur-konflikten som startet for 17 år siden, har forandret livene til nesten 40.000 mennesker, og viser vannets kraft. Fra første vanndråpe til i dag har Bilel blitt en trygg havn for mennesker i nød med alt fra helseklinikker til matutlevering, opplæring og utdanning.

MicrosoftTeams-image.jpegRegina på 13 år har ansvar for å hente vann i familien. Hun bor i leiren Bilel i Darfur.

I det vi kjører inn i Bilel er det full aktivitet på torget. Det er lunsjtid og mange har samlet seg rundt nygrillet geitekjøtt med ferske grønnsaker. Damene som selger te og kaffe med ingefær fra små boder, sørger for rask servering. Midt i det tørre landskapet, har leiren vært en trygg havn for mennesker på flukt fra konflikter i Darfur og Sør-Sudan i en årrekke.

Næringsrik mat

Da konflikten raste som verst i 2004, var Kirkens Nødhjelp raskt til stede med vann, telt, tepper, hygienepakker og psykososial hjelp. I dag skal vi besøke en av klinikkene vi driver, den nyeste og mest moderne fra 2014. Der er det nemlig mye som skjer. Det er opplæring i matlaging for å vise hvordan man kan lage næringsrik mat av sesongens råvarer, samtidig som det er full aktivitet på helsestasjonen og på legesenteret.

Den første vi møter er Hait Deng fra Sør-Sudan. Hun har bodd i Bilel i to år, etter å ha flyktet mens hun var gravid. I dag er hun på klinikken for å sjekke datteren på Ariel på 11 måneder, mens sønnen på to år er hjemme.

MicrosoftTeams-image (1).jpegHait Deng fra Sør-Sudan er på kurs for å lære hvordan man kan lage næringsrik mat av sesongens råvarer. Her er hun med datteren Ariel på 11 måneder.

- Jeg har akkurat fått høre om tilbudet de har her, og synes det er veldig fint at jeg kan komme hit. Jeg trives godt i leiren, og mannen min har fått jobb med å lage mursteiner her også, forteller hun.

Hun følger nøye med når ernæringsfysiologen går gjennom maten de bør spise. Tilgang på mat er utfordrende på grunn av klimaendringer. Regntiden har blitt uforutsigbar, og ødelagt flere avlinger. Spesielt matmangel tærer på gravide og ammende. Derfor er opplæring en viktig del av tilbudet vårt.

- Det er godt å kunne lære om hva vi bør spise, slik at vi får i oss det vi trenger.

Mens hun snakker med oss, blir hun servert linsesuppe, egg og salat.

- Dette var veldig godt, smiler hun.

Trygg oppfølging

Alt på klinikken er gratis, og den er også åpen for folk som bor utenfor leiren. Derfor er det alltid travelt her. Det er det også på helsestasjonen hvor barna blir veid, målt og kontrollert.  

13 måneder gamle Aliza skal måles og veies i dag, men har ikke særlig lyst.

MicrosoftTeams-image4.jpeg

Ribekaa John er på helsestasjonen for å måle og veie 13 måneder gamle Aliza.

- Hun har litt feber, så hun er ikke helt i form, forteller mamma Ribekaa John.

Hun flyktet fra Sør-Sudan i 2017, og bor i Bilel.

- Jeg er veldig takknemlig for oppfølgingen jeg får her. Heldigvis er datteren min som oftest frisk og følger både vektkurven og lengdekurven sin fin, men nå som hun har feber, er det trygt at de følger opp, sier hun.

Klinikken har alt fra senter for underernærte barn, døgnåpen fødestue, vaksinesenter, apotek, laboratorium, svangerskapskontroll til ernæring og oppfølging. Vannforsyningen til klinikken kommer fra Kirkens Nødhjelp.

På vei fra klinikken kjører vi forbi en av de mange vannstasjonene i landsbyen. Der yrer det av liv, vannkanner og tålmodige esler. Der møter vi 13 år gamle Regina, som skal hente vann til morens restaurant, slik at de kan lage mat med rent vann.  

- Det er min oppgave å hente vann, og her har vi jo vannet vi trenger, smiler hun.

Av Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Publisert: