Blodig urettferdig

Tekst: Anette Torjusen
Foto: Håvard Bjelland
          Research: Kristine Flyvholm

Å blø gjennom trusa, buksa og skjørtet er like flaut over hele verden. Men for noen betyr det at de aldri mer kan gå på skolen.

Alle burde hatt tilgang til et bind når de har mensen, men sånn er det ikke. I Malawi koster et bind mer enn en dagslønn.

Derfor bruker kvinner og jenter det de finner for å stoppe blodet. Gress, blader, filler, papir, kluter og håndklær.

«Jeg brukte tøystykker da vi bodde i flyktningleiren.» Kvinne 35 år, Nord-Irak

Visste du at 500 millioner jenter mangler bind, trygge toaletter og dusj når de har mensen?

«Jeg kunne ikke bytte bind på to dager. Jeg får infeksjoner når jeg ikke får byttet bind.» Jente 14 år, Nord-Irak

I flyktningleiren i Tuneybah i Sudan må jenter bytte bind i teltet sammen med brødre og fedre. Kvinner og jenter på flukt er enda mer utsatt.

I mange land er mensen forbundet med skam. Noe man ikke snakker om. Derfor slutter jenter på skolen når de får sin første mens.

Hvis skolen deres ikke har toalett, får de ikke byttet bind. Derfor blir de heller hjemme. 1 av 10 jenter sør for Sahara er borte fra skolen når de har mensen.

«Jeg blir heller hjemme, fordi hvis jeg noen gang skulle blø gjennom, kan jeg aldri mer gå på skolen igjen.» Jente 15 år, Nigeria

Det samme gjelder for voksne kvinner. De tør ikke gå på jobb når de har mensen i frykt for å blø gjennom klærne. De føler seg skitne.

Hører du noen gang menn snakke om bind og mensen? Nei, og det er trist. For mange av dem er verdens ledere og bestemmer hva som skal prioriteres.

Derfor trengs det menn som vil gjøre noe med mensen. De må bryte tabuet. Snakke om bind, doer og dusjer.

«Selv om mannen min elsker meg, vil han ikke at jeg skal lage mat for han når jeg har mensen. Det er tabu å spise mat som er laget av en kvinne som har mensen.» Kvinne 26, Nigeria.  

Hvor vanskelig kan det være å sørge for at kvinner og jenter får engangsbind, gjenbrukbare bind, tamponger eller menskopper?

Akkurat nå er det mange humanitære kriser i verden. Da blir det enda verre å ha mensen fordi det er vanskelig å få tak i bind.

Vi jobber for at jenter og kvinner skal få tilgang til bind, doer, dusjer og rent vann. Og for at de skal bli tryggere og stoltere av kroppen sin.

VI KREVER EN VERDIG MENS FOR ALLE!