En drøm for en datter

Higino Filimone fra Mosambik drømmer om at verdens ledere vil klare å bli enige om en klimaavtale innen utgangen av året, slik at datteren på fire kan vokse opp i trygghet. 

Higino Filimone fra Mosambik jobber som klimakoordinator i Kirkerådet i Mosambik. Foto: Kirkens Nødhjelp
Higino Filimone fra Mosambik jobber som klimakoordinator i Kirkerådet i Mosambik. Foto: Kirkens Nødhjelp

Klima i endring

– Klimaet er i endring, forteller Higino når jeg møter ham i Sør-Afrika etter lange og hektiske dager på jobb. Higino vet hva han snakker om. Han jobber blant annet som klimakoordinator i kirkerådet i Mosambik. Han er akkurat ferdig med et seminar for religiøse ledere fra hele det sørlige Afrika om klimaendringer og hvordan de religiøse aktørene kan bidra i kampen for en rettferdig klimaavtale.

– I Mosambik opplever vi klimaendringer, men også sårbarhet til klimaendringene. Vi har alltid hatt ekstremvær, men tidligere kom det i sykluser på 5-10 år. Nå opplever vi flom hvert eneste år, men også tropiske stormer og tørke, fortsetter han. Om lag 80 prosent av befolkningen i Mosambik jobber med jordbruk. Mennesker som lever direkte av naturen, er ekstra sårbare når klimaet endrer seg. I tillegg blir skoler og sykehus nødt til å stenge når ekstremværet rammer.

Rammet av flommen

– Havnivået stiger også. Kombinert med årlige flommer er konsekvensene svært dramatiske. Sjøvannet flommer over i elvene og ødelegger ferskvannet, sier Higino opprørt.

Flomskadene man ser i Mosambik har satt sine veldig tydelige spor. Foto: Kirkens Nødhjelp
Flomskadene man ser i Mosambik har satt sine veldig tydelige spor. Foto: Kirkens Nødhjelp

Han ble selv rammet av storflommen i Mosambik for to år siden. – I fjor fikk jeg en telefon fra mine foreldre, som var hjemme i landsbyen min. De sa: «Flom! Flommen kommer!». Jeg måtte kjøre fra Maputo til min landsby, som er ca. 200 kilometer unna, for å redde min bror som allerede var i fare. Det var ikke mulig å kjøre i townshipen, så vi måtte bruke en båt. Innen vi kom dit, var mesteparten av huset under vann. Vi fant broren min på taket av huset, forteller Higino.

Kirkene aktive endringsagenter

Higinos harde arbeid har heldigvis ikke vært forgjeves. – Vi ble invitert av regjeringen til å komme med anbefalinger til hvordan Mosambik best kan tilpasse seg klimaendringene, sier Higino stolt. Flere av anbefalingene har regjeringen fulgt. Kirkerådet ble invitert fordi de har innhentet verdifull kunnskap om hvordan lokalsamfunn i Mosambik vil rammes av klimaendringer, ved å bruke en spesiell metode – et arbeid som er støttet av Kirkens Nødhjelp.

Til Norge i januar

I januar reiser han fra sommer i Mosambik til vinter-Norge for å fortelle om klimaendringene i Mosambik som han selv har følt på kroppen. – Jeg har vært i Norge én gang før. Det var i Bergen, og det regnet og var fryktelig kaldt, erindrer han. – Jeg ser frem til å diskutere hvordan vi best kan jobbe for å få til klimarettferdighet. Vi som kirker må stå sammen i kampen for en rettferdig klimaavtale, sier han.

Tror på klimaavtale i 2015

Higino har vært til stede på flere klimatoppmøter og opplevd skuffelsen over at verdens ledere gang på gang ikke har klart å bli enige om en klimaavtale. Han har likevel tro på at klimatoppmøtet i Paris mot slutten av året skal bære frukter, og har oppfordringen til oss i Norge klar: – Vi må se resultater denne gangen. Men vi er nødt til å heve stemmen for å få det til å skje. Gjennom klimakampanjen som vi står sammen om, må vi kreve handling av myndighetene våre. Og Norge har et spesielt historisk og økonomisk ansvar, sier han.

Higino og kona drømmer om at verden skal bli enige om en klimaavtale. Foto: Kirkens Nødhjelp
Higino og kona drømmer om at verden skal bli enige om en klimaavtale. Foto: Kirkens Nødhjelp

Bekymret for datterens fremtid

Jeg må avslutte intervjuet. Higino må nå flyet tilbake til Mosambik. Der skal han forhåpentligvis få litt tid sammen med kona og datteren på fire. Jeg rekker imidlertid å snike inn et siste spørsmål: – Hva drømmer du om? Svaret kommer raskt. – Jeg drømmer om at verdens ledere skal klare å bli enige om en klimaavtale innen utgangen av året, slik at datteren min kan vokse opp i trygghet. For at hun også skal kunne drømme.

#stoppklimakrisen

Bli med i vår klimakampanjen på Instagram og krev at Norge med Erna Solberg i spissen gjør mer for å stoppe klimakrisen.

Ta bilde av øyet ditt og tagg det på Instagram med #stoppklimakrisen! Bli med på kampanjen vår #stoppklimakrisen

#stoppklimakrisen