– Senteret er som vårt hjem

– Uten støtten fra Kirkens Nødhjelp hadde jeg ikke hatt annet enn kjærlighet å tilby barna mine. Det rekker langt, men ikke langt nok, sier trebarnsmoren Ghadir Alagoz (28).

TEKST: Arne Grieg Riisnæs. FOTO: Håvard Bjelland.

Ghadir drømmer om å kunne flytte tilbake til Aleppo med familien sin etter ti år på flukt i eget land.

Hun er en av over seks millioner syrere som er på flukt i sitt eget land.

Hadde det ikke vært for Kirkens Nødhjelp, dette senteret og alle de fantastiske menneskene som jobber her, hadde jeg ikke hatt noe å tilby guttene mine. Annet enn kjærlighet. Det rekker langt, men ikke langt nok.

RØMTE FOR LIVET

– Vi hadde ikke noe annet valg enn å flykte. Overalt på veien lå det døde, forvridde kropper. Det var helt grusomt, sier Ghadir. Sammen med sine foreldre og sin mann kjørte de i vill fart mot kystbyen Latakia hvor de hadde hørt at det var noenlunde trygt. For hver kilometer var de lykkelige over å unnslippe kuleregn og granatnedslag. I dag, ti år etter, er Ghadir gift og trebarnsmor. Hun er ferdig utdannet dataingeniør, men har ikke jobb. Mannen hennes selger frukt og grønnsaker i sentrum av Latakia. Det rekker bare så vidt til mat, klær og husleie for en mørk og knøttliten leilighet de deler sammen med hennes gamle foreldre. Her lever de helt uten strøm, og vannet i kranen kan ikke drikkes.

KRIG OG ANGST

Vi møter den lille familien på et aktivitets- og læringssenter drevet av Kirkens Nødhjelp og vår lokale partner i sentrum av Latakia. Hver eneste dag kommer rundt 800 mennesker hit, i hovedsak kvinner og deres barn. De kommer for undervisning og leksehjelp, spill og lek i trygge omgivelser, hjelp til barn med ulike former for funksjonshemming samt psykososial hjelp. Mer enn et tiår med krig har satt dype spor. En høy andel av befolkningen lider av angst, depresjon, frykt og posttraumatisk stresslidelse (PTSD) – en tilstand som kjennetegnes av at man gjennomlever skremmende og alvorlige hendelser på nytt, og stadig har mareritt om det man har opplevd.

SOM VÅR EGEN FAMILIE

Trebarnsmoren forteller at hun i perioder sliter med angst og depresjon, og at hun har stor nytte og glede av jevnlige samtaler med senterets erfarne psykologer.

– Senteret er som vårt hjem, og alle som jobber her, er som vår egen familie. De er helt spesielle og viser en enestående godhet og varme for barna mine og meg, sier trebarnsmoren og klemmer lille Joud hardt inntil seg.

– Jeg synes livet er litt vanskelig, men tør samtidig nesten ikke tenke på hvordan det hadde vært uten at vi kunne være her flere ganger i uken. Det betyr enormt mye, sier hun og smiler stort mens hun peker på Ali, en av de mange kvinnelige lærerne ved senteret, som også heter det samme som hennes eldste sønn.

– Hun er helt spesiell.

NI AV TI FATTIGE

Over 90 % av Syrias befolkning lever under fattigdomsgrensen, nesten to tredjedeler mangler nok mat, og av landets 17 millioner innbyggere er 14,6 millioner avhengig av humanitær hjelp. I Latakia, som ellers i Syria, har folk svært begrenset tilgang til strøm. Inntil august i år hadde senteret bare et par timer med sammenhengende strøm om dagen. Da ble solcelleanlegget fra Kirkens Nødhjelp koblet til på taket av den høye bygningen. Et anlegg som nå sørger for all nødvendig, og miljøvennlig, strøm året rundt. Et anlegg som i dag er det største i hele Syria.

– Hadde det ikke vært for Kirkens Nødhjelp, dette senteret og alle de fantastiske menneskene som jobber her, hadde jeg ikke hatt noe å tilby guttene mine. Annet enn kjærlighet. Det rekker langt, men ikke langt nok. Her leker de trygt og har fått gode venner. Det eneste alternativet hadde vært å sitte i den mørke leiligheten vi leier, sier Ghadir og triller to plastballer i fanget til smørblide Joud på 7 måneder. Ved siden av sitter storebrødrene Waud (6) og Ali (5) med hver sin tegneblokk. I sommer var de her hver eneste dag, nå kommer de minst tre ganger i uken.

ENORME BEHOV

Ifølge FN er over tre hundre tusen mennesker drept i rene krigshandlinger siden 2011. I tillegg til disse har svært mange mistet livet som følge av mangel på mat, vann, medisiner og helsehjelp. Selv om det i de aller fleste delene av Syria i dag er forholdsvis rolig, ble over 50 mennesker drept i ulike rakettangrep i de østlige delene av Aleppo i august. Og senest da et team fra Kirkens Nødhjelp i Oslo var på vei fra Latakia til Damaskus, ble 17 mennesker drept av en bombe på en buss på vei ut av hovedstaden. Landet er i en dyp økonomisk krise, og de humanitære behovene er, som tidligere nevnt, enorme. Kirkens Nødhjelp har vært på plass i Syria siden 2012, og sammen med våre partnere jobber vi i dag i alle landets regioner blant annet for å sikre flest mulig rent og trygt vann, skikkelige toaletter og hygieneartikler samt strøm ved hjelp av solceller. I tillegg jobber vi med forebygging og støtte til ofre for kjønnsbasert vold.

jul30.jpg
På taket til aktivitets- og lærings-senteret i Latakia sørger solceller for miljøvennlig strøm året rundt.

HÅPET FOR BARNA

Mer enn en halv million barn under fem år i Syria lider av stunting som følge av kronisk underernæring. Barna som er «stuntet», har ikke vokst sitt fulle potensial. De blir kortvokst, og deres kognitive evner påvirkes, for eksempel hukommelsen. Hvor mange som har psykiske skader, er vanskelig å tallfeste, men ifølge FN «lever svært mange med traumer», og hjelpetilbudet er begrenset.

 – Guttene mine gleder seg til hver eneste dag vi skal hit. Når vi har det såpass vanskelig, er dette den beste medisinen både de og jeg kan få, sier Ghadir og får støtte av eldstesønnen på seks år:

– Det er morsommere her enn på skolen, og her har jeg to bestevenner, sier Waud og tar et godt tak rundt babybroren sin.

– Men jeg er veldig glad i broren min, og jeg passer godt på han, sier han stolt og ser opp på moren sin.

VIKTIGST I LIVET

– Vi skal klare oss, sier Ghadir og forteller at hun har et intenst ønske om å få brukt sin solide utdanning i en skikkelig jobb – slik at de kan bo litt bedre, og at familien kan slippe å hele tiden tenke på om de har nok penger til klare seg.

– Jeg drømmer om at vi kan flytte tilbake til Aleppo. Selv om vi har bodd her i over ti år, er det en annen kultur og en annen kommunikasjon mellom folk her. Og så savner jeg vennene som jeg vokste opp med. Venner som har blitt borte for meg. Slik det er nå, kan vi likevel ikke flytte. Vi er helt avhengig av den lille jobben mannen min har, og foreldrene mine er gamle og skrøpelige.

– Uansett vil jeg fortsette å drømme og jobbe hardt for at de kjære barna mine skal få en trygg og god oppvekst i landet vårt som har opplevd så mye vondt. Det er min viktigste oppgave i livet. Og den skal jeg lykkes med. Uansett hva som skjer.

 

KIRKENS NØDHJELP I SYRIA

Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Syria siden 2012.

Kirkens Nødhjelp jobber i dag i alle landets regioner blant annet med å sikre flest mulig rent og trygt vann, toaletter, hygieneartikler og strøm. I tillegg jobber vi med forebygging av kjønnsbasert vold og støtte til kvinner og jenter som er utsatt for kjønnsbasert vold.

GI ÅRETS VIKTIGSTE JULEGAVE

Vipps til 2426