Tørken hardest for de aller minste

Katastrofen rammer alltid de mest sårbare hardest. I Etiopia har to år med tørke har vært tøft for små barnekropper.

Små barn er svært utsatt for sykdommene skitten, utrygt vann fører med seg. Underernæring gjør barna ekstra sårbare. En toåring som aldri har vært mett, har lite å stille opp med mot magevirus og andre infeksjoner.

I en landsby i Kersa-distriktet i East Hararghe forteller lokalbefolkningen om flere barn som har dødd som følge av tørken.

– Bare de siste to månedene har flere barn dødd. Der, der og der oppe, forteller en eldre mann og peker på noen hus litt lenger oppe i landsbyen.

I ett av disse husene bor Momina Reshid. For fire måneder siden døde den lille toåringen hennes, etter å ha vært syk i flere måneder. Fortvilet forteller hun hvordan mangel på mat og trygt drikkevann gjorde veslejenta hennes dødssyk.

– Vi har ikke hatt nok mat og rent vann på to år. Til slutt klarte ikke datteren min mer. Nå har jeg mistet henne, hvisker Momina mens hun stryker bort gråten med sjalet sitt.

Regnet ødela avlingene

Tomt ser hun ned i bakken. Midt i sorgen over datteren, er Momina også bekymret for de to sønnene sine. Hun er enke, og det er guttene på 8 og 10 år som må drive den vesle jordflekken hun eier.

– Vi har ingenting. Vi har ikke hatt avlinger på to år, og så kom regnet og ødela alt vi hadde klart å så i år. Nå har vi måttet låne såkorn av naboen for å klare å så på nytt.

Får hjelp av naboer

Landsbyen har mottatt matvarehjelp fra etiopiske myndigheter, men matmangelen er så prekær at det har ikke har klart å dekke behovet. Momina får hjelp av naboer, og hun og sønnene jobber hardt for å klare seg gjennom den tøffe hverdagen.

– Sønnene mine hjelper til så godt de kan, men de har det ikke bra. Jeg klarer ikke å ta vare på dem, vi har jo ingenting å leve av. Vi har ikke mat. Vi har ikke vann. Det er situasjonen vi lever i, sier hun alvorlig.

I Mominas landsby skal Kirkens Nødhjelp reparere det ødelagte vannsystemet, slik at den hardt prøvede befolkningen får tilgang til rent, trygt vann. Det vil skape en tryggere hverdag for menneskene der, ikke minst for barna.

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned
Akkurat nå er behovene for nødhjelp akutte i