Kirkens Nødhjelp-magasinet

01 2017

Fordrevet

Tema: Bistand i krig og konflikt

Fordrevet

Kristne

IS angrep klokken fire om morgenen. I den lille landsbyen Tel Hermes var det bare menn igjen til å prøve å forsvare den. De eldre hadde også blitt igjen. Nå ble alle dratt ut av IS i pysjamasen. Av rundt 30 menn ble halvparten drept. En av dem var elektrikeren Fouad Younan.

Resten av familien hadde reist til Homs 20 dager tidligere. I åtte måneder visste ikke familien noe om faren. Nå sitter den assyrisk kristne familien i en leilighet i Beirut. Det de har av minner om faren, er et fotografi.

Livet var trygt og godt i landsbyen før krigen. Det var ingen problemer med å være assyrisk kristen, sier mor Lina. Døtrene Olivia, Eva og Vivian husker de gode stundene med faren. At de svømte i elva. De husker den grønne, fine landsbyen hvor alle kjente hverandre.

Olivia savner vennene fra musikkonservatoriet hun studerte ved.

– Det var mine lykkeligste dager, sier hun. Studentene kom fra hele Syria, men nå er alle spredt.

Familien som nå bare består av kvinner, er bekymret for fremtiden. De har ingen problemer i nabolaget i Beirut. De går til gudstjeneste hver søndag. De to eldste søstrene arbeider litt i et minimarked. Men fremtiden er i Australia, som mange fra det assyriske samfunnet har reist til. En onkel og kusine bor allerede i Melbourne.

Familien håper en gang i fremtiden å kunne dra til landsbyen hvor Fouad ligger begravet. De kunne ikke dra til faren og ektemannens begravelse. Fra den har de bare tilsendte mobilbilder.

Tilbake