Kirkens Nødhjelp-magasinet

01 2017

Kvinner viktige i fredsprosessen

Kvinner viktige i fredsprosessen

Selv om det er langt igjen til likestilling i Afghanistan, er det nå vanskelig å se for seg en fredsprosess uten kvinner ved forhandlingsbordet.

– At jeg som opposisjonspolitiker kan komme hit til Norge for å snakke om dette på et åpent møte, viser hvor langt vi faktisk er kommet i Afghanistan, sa Farkhunda Zahra Nader under Afghanistan-uka i høst.

Afghanistan har implementert FNs sikkerhetsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, en resolusjon som gjelder både for den afghanske regjeringen og for det internasjonale samfunnet. Men, fine ord er en ting, å få reell makt er noe annet.

– Mye er spill for galleriet, men det er jo fint at de lærer seg å si de rette tingene, så kan de etter hvert lære seg å tro på det, sa Nader lakonisk da hun besøkte Norge. Også Afghanistans ambassadør i Norge, Shukria Barakzai, pekte på at det har vært – og er – en tøff jobb å få en sentral rolle i fredsprosessen og gjenoppbyggingen av landet.

– Ingen tror nå at de kan lede landet uten å ha kvinnene bak seg. De tre siste valgene viste at kvinnenes stemmer ble avgjørende. At vi nå har 27 % kvinner i parlamentet, er en enorm seier, sier Barakzai, som sommeren 2015 deltok i fredssamtaler med Taliban i Oslo, bare måneder etter at hun overlevde et selvmordsangrep.

Tilbake