EN LEDSAGERS BEKJENNELSE

Ahmad Noor Rayan

Aktuelt: Palestina

Ahmad Noor Rayan

Han er 15 år. For tre dager siden ble han løslatt etter fem måneder i fengsel

Mandag 23. januar 2017 ble 26 palestinere arrestert på Vestbredden. 14-årige Ahmad Noor Rayan var en av dem.

Israelsk militær lov gjelder for alle palestinere på Vestbredden. Ifølge israelsk militærordre (MO1651) kan barn fra tolv år holdes strafferettslig ansvarlig. Mellom 500 og 700 barn arresteres og møter for en militær domstol – hvert år.

Soldater kom kl 01.30 på natten hjemme i Azzun og arresterte Ahmad, som da var 14 år. Først ble han ført til en celle i et settlement i nærheten, og deretter ble han fraktet videre – med håndjern og bind for øynene. Her satt han tre timer i forhør, ble kroppsvisitert, de tok fingeravtrykkene hans og iførte ham fangeklær.

To dager senere ble han fremstilt for en militær domstol – alene, uten advokat. Han fikk beskjed om at han var dømt for å ha kastet stein. Deretter måtte han signere et dokument skrevet på hebraisk. Han ba om å få det oversatt. En mann kom, kikket på dokumentet og sa til ham at det er ok – du kan bare underskrive. Han måtte signere på baksiden av dokumentet. Han likte det ikke.

Han ble dømt til fem måneder i fengsel og 3000 shekel i bot. Hvis han blir tatt igjen, vil han få 14 måneder i fengsel. Moren besøkte ham i fengsel – da fikk de 45 minutter sammen. Hun kunne se gutten sin gjennom en glassrute og snakke med ham gjennom en dårlig telefonlinje.

Gutten ble løslatt på en søndag uten at foreldrene fikk beskjed. Det var en venn av familien som fant ham på en parkeringsplass og kjørte ham hjem.

– Det verste med å være i fengsel var det konstante presset og usikkerheten for hva som skulle skje. Følelsen av å være fri er ubeskrivelig. Det kribler i meg, sier Ahmad, som fylte 15 år i fengsel.

Tilbake