EN LEDSAGERS BEKJENNELSE

Khaled Obaid

Aktuelt: Palestina

Khaled Obaid

«Si til folk i Norge at vi ikke støtter de som kaller seg muslimer, og som utfører terrorangrep. Det har ingenting med Islam å gjøre.»

– En som gjør en terrorhandling, er en kriminell i øynene til Islam. Når en person gjør slike ting, er han ikke en muslim.

Imamen i Shokanda-moskeen i flyktningleiren i Tulkarem, Khaled Obaid, gjentar det flere ganger for å være sikker på at jeg forstår. Vi sitter inne i moskeen etter fredagsbønnen og prater sammen med et par dusin barn og voksne – bare dager tidligere har verden vært rammet av nok et terrorangrep.

En ukes tid senere møter jeg ham igjen i moskeen og fortsetter samtalen om tro og Gud – og okkupasjon. Han viser meg rundt, og jeg får lov til å ta bilder. Jeg lurer på hvorfor han ble imam.

– Mange ting. Først og fremst er det en tjeneste for min Gud. Jeg ønsker å jobbe med religion og med folk, og arbeidsoppgavene er veldig varierte. Det handler om å undervise folk i hvordan de skal be rett, og forberede seg til bønn. Jeg vasker og holder moskeen i orden. Jeg sørger for kalle til bønn og ber med dem fem ganger om dagen. Og jeg gjør alt som har med økonomi å gjøre, sier han.

Israelske soldater har hver uke raid i flyktningleiren og gjør arrestasjoner. Her, som ellers på Vestbredden, gjøres det alltid om natten – mellom midnatt og kl. 04. Det oppskaker folk og barn. Imamen er oppgitt.

– Palestina er under okkupasjon, og vi har vært okkupert i lang tid. Vi krever våre rettigheter, og ønsker rettferdighet. Vi hater ikke jøder. Vi hater okkupasjonen. Vi er alle mennesker – hvorfor behandler de oss slik?

Jeg spør ham hva okkupasjonen gjør med troen hans.

– Vi har vært tålmodige. Gud ignorerer oss ikke. Han tester oss om vi har tålmodighet nok til å tåle dette. En dag skal vi bli fri – det er vårt håp, sier han.

Tilbake