EN LEDSAGERS BEKJENNELSE

Manal Tamini

Aktuelt: Palestina

Manal Tamini

«Jeg håper mine barn skal få en bedre framtid.
Jeg vil ikke at de skal leve et liv som mitt.»

Hun har vært arrestert to ganger, skutt og såret to ganger. Mannen har vært arrestert fire ganger. Sønnen har blitt skutt og såret to ganger. Åtte års ikke-voldelige demonstrasjoner om vann har kostet.

Da vi besøkte Nabi Saleh, hadde landsbyen tilgang på vann tolv timer i løpet av en uke. De har mistet 2/3 av landområdene sine til settlementene – inkludert vannkilden. Landsbyen startet med ukentlige ikke-voldelige demonstrasjoner i desember 2009 for å få tilbake vannet. I løpet av snart åtte år har mer enn 500 av landsbyens 620 innbyggere blitt skadet i demonstrasjonene. 210 har blitt arrestert, av dem ti under 14 år, 40 under 18 år, og syv kvinner.

Vi møter firebarnsmoren Manal Tamini idet de har tatt en pause i demonstrasjonene. Forrige gang ble 15 skadet og 22 arrestert. Prisen har blitt høy – nå må de vurdere strategien videre.

– Da vi startet, trodde vi ikke at det skulle holde på i så mange år. Men all volden fra soldatene inspirerer oss faktisk til å fortsette. De gjør alt de kan for å gjøre livet vårt vanskelig, slik at vi flytter, så de kan ta over området.

På det meste har de plukket opp 1500 tåregassgranater etter en fredagsdemonstrasjon. Ofte brukes kanoner som kan skyte ut 64 eller 210 tåregassgranater sammenhengende. Mannen er videofotograf og har egen YouTube-kanal hvor han legger ut filmer fra hendelsene.

– Jeg har reist rundt i verden og fortalt om vår sak. Det vanligste spørsmålet jeg da får, er hvordan jeg kan sette mine barn i fare ved at de deltar i disse protestene. Svaret mitt er at jeg ikke har noe valg! I starten prøvde vi å holde dem borte, men til slutt gav vi opp.

– Hver fredag har vi deltatt. Jeg vil ikke at de skal drepe noen. Jeg vil ikke at de skal hate noen. Men de har lov til å være sinte på okkupasjonen. Vi protesterer for våre rettigheter og for rettferdighet. Det er ikke lett å være mor oppi alt dette. Men det er slik livet vårt er, sier Tamini.

Tilbake