Kirkens Nødhjelp magasinet

01 2021

Klemmer til for Fasteaksjonen

Klemmer til for Fasteaksjonen

Sarpsborg menighet måtte kaste om på alle planer da covid-19 satt en bråstopp for den årlige bøsseaksjonen. Istedet skapte de samhold, lokalpatriotisme og inkludering på nett. Her deler de sine tips til en digital fasteaksjon.

– Vi var i full gang med å planlegge bøsseinnsamling og aktiviteter da alt ble snudd på hodet, sier Ragnhild Stranden, diakon i Sarpsborg menighet. 

En «snakkis»

Konfirmantene var klare for et spennende år, og de ansatte var parat til å ta dem vel imot. Sånn skulle det ikke bli. De måtte bli kjent via en skjerm, være sammen på nett og ha undervisning på nye måter. 

– For meg som er diakon, som både er mye sammen med folk og ute blant folk, ble det jo veldig stille. Vi fant fort ut at vi måtte tenke helt nytt. 

I stedet for gudstjenester i kirken hadde de direktesendinger på nett. Konserter ble flyttet over til sosiale medier, de hadde morgen- og kveldsbønn på Facebook og startet samtaletelefon for dem som trengte noen å snakke med. De delte også grønne tips på Facebook.

– Men hva med Fasteaksjonen, kan vi ikke finne på noe gøy der også? foreslo prosten vår. Vi snakket litt frem og tilbake og landet på et stunt, smiler hun.

Ideen gikk ut på å skape patriotisme og entusiasme i nærmiljøet. Sarpsborg har mange statuer som har en fin historie. Disse skulle Ragnhild oppsøke og snakke med om nettopp Fasteaksjonen. Med bøsse og mobil var de klare for å teste noe nytt. Ut av kirkerommet og på god koronaavstand til folk gikk de tett på statuene. 

– Jeg snakket med dronning Astrid, som var kona til Olav den Hellige, jeg snakket med statuen av Olav den Hellige, som er av han mens han blir døpt, og jeg snakket med bjørnen som ligger og bader i gågata. Det ene tok det andre, forteller hun. 

Ragnhilds stunts ble delt i sosiale medier. Det tok ikke lang tid før det ble en «snakkis». 

– Etter hvert ba vi om innspill til hvilke andre statuer jeg skulle besøke, men da måtte folk betale. Og det gjorde de, sier hun lattermildt. 

Engasjere flere

Hun sier at de er mye bedre forberedt på en digital konfirmasjonstid og fasteaksjon nå. Ikke minst har covid-19 gjort at de rundt ti menighetene i byen har fått et enda tettere samarbeid. 

– Klart man skal ha konkurranse om å samle inn mest penger under Fasteaksjonen, men det er også så mye mer vi kan få til sammen. 

De har også planlagt flere temakvelder, for de ser at det er stort behov for å engasjere flere enn konfirmantene i kampen mot urettferdig fordeling av goder. 

– Det som skjer i verden og her hjemme, angår oss alle. Derfor er det viktig at vi kan få flere til å føle at det angår dem. 

Sammen med blant annet krisesenteret og Sanitetsforeningen skal de ha temakveld om kvinners kamp for rettferdighet. For ungdommene planlegger de stafetter og andre morsomme stunts for å samle inn penger.

– Sammen med konfirmantene skal vi gjøre en dugnad. Jeg tror mange nå har et helt annet forhold til det å være med på dugnad på grunn av covid-19, avslutter Stranden. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake