Kirkens Nødhjelp magasinet

01 2021

Vannjenta

Vannjenta

Fem år gamle Champo Miyambo elsker vann. Derfor passer det henne perfekt at hun bare kan gå noen meter bort til brønnen. Slik har det ikke alltid vært.

Vi møter den blide femåringen ved vann-pumpa. I dag er hun med søsteren sin Mary på 13 år for å fylle opp vannkannene med rent vann.  

Champo bor i landsbyen Kasalaulo i  Zambia sammen med 1753 andre. Hun bor i et hus som hun deler med mamma Susan og sine fem søsken.  

– Der borte bor jeg, sier hun og peker på et lite hus laget av gress og leire. Utenfor tripper hønene, mens et par av søsknene hennes slapper av på trappa.  

Måtte gå i timevis 

Champo er så liten at hun ikke kan huske hvordan det var å ikke ha rent vann. Før Kirkens Nødhjelp boret en brønn i 2018, måtte de drikke og lage mat av vannet de hentet i elva.   

Før de fikk vann i landsbyen, var de mye syke. Elva var deres eneste vannkilde. Den var både skitten og full av bakterier. Mamma Susan forteller at det var mye slit og sykdom. 

I tillegg måtte de gå langt etter vann.  

Glad i frukt 

Champo har ikke begynt på skolen ennå, så når hun ikke er ute og leker med søsknene eller vennene sine, liker hun å hjelpe mamma Susan med å lage mat. 

– Jeg er veldig glad i mango, smiler hun.  

I landsbyen dyrker de mango, sharon og en rotgrønnsak som heter kassava. Den smaker nesten som potet. I tillegg selger moren hennes fisk på markedet. Så de har ofte fisk på menyen hjemme.  

Champo elsker å være med familien sin, og ekstra stas er det å være med lillebror Chishimba.  

– Jeg bruker å mate han, og det er gøy.  

I landsbyen er de ikke lenger bekymret for at barna skal bli syke av skittent vann, men bli smittet av covid-19.  

Derfor er det ekstra viktig at landsbybeboerne har tilgang til rent vann, til både håndvask og forhindring av andre sykdommer i tillegg til pandemien. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Jason J Mulikita/Fairpictures.

Tilbake