Kirkens Nødhjelp magasinet

01 2022

– Jeg har et stort håp for fremtiden, men da må vi stå sammen

– Jeg har et stort håp for fremtiden, men da må vi stå sammen

Happy Mtambo (26) blir mer og mer opprørt over det som skjer både i nærområdet hans og globalt. Søppelbergene vokser samtidig som trærne forsvinner. Nå bruker han all ledig tid til å kjempe for jordkloden.

– Her ser dere hvor mye det søppel og plast det kan bli. Det er enorme mengder, sier Happy Mtambo.

Han har tatt oss med til en søppelfylling midt i byen Mponela i Malawi. Etter iherdig innsats fra blant annet ungdommer har byen nå fått et sted å tømme søppel. Før var gatene fulle av avfall, spesielt plast.
– Jeg fikk tidlig en lidenskap for å kjempe for å ta vare på naturen. Nå bruker jeg den lidenskapen til å få ting til å skje her jeg bor, forklarer han.

Avskoging ødelegger

Ved siden av studiene i blant annet solenergi jobber han jevnt og trutt for endring. Sammen med ungdomsorganisasjonen «Mponela Youth Club» har han flere aktiviteter hver uke. Tidlig og sent holder han på med beslutningspåvirkning, klimademonstrasjoner og opprydding i nærmiljøet.
– Vi ser at den menneskelige aktiviteten er så høy at den er ødeleggende for klimaet og er med på å ødelegge atmosfæren. Et godt eksempel er avskoging. Det er et problem som har økt voldsomt i Afrika.

Hver onsdag møtes femti ungdommer på den lokale klubben for å endre verden. Da går de i tog sammen gjennom gatene i byen med plakater og tydelige klimabudskap.
– Målet vårt er å involvere unge mennesker i klimakampen, slik at vi kan være med på å bremse den negative utviklingen. Jordkloden står på spill, og det er vi som sitter med kortene på hånden til å gjøre noe, slår han fast.

Mye plast

Rundt om i landsbyen er det mye plast, men mesteparten tømmes nå på søppelfyllingen. Utfordringene med plast er store over hele det afrikanske kontinentet. For å få bukt med problemet må unge over hele verden stå sammen, mener Happy.
– Plast påvirker klimaet. Det brytes ikke ned og blir liggende i årevis. Plasten ødelegger dyrkbar jord, og nærmiljøer forsøples. Problemet er enormt, understreker han.

En annen stor bekymring Happy har, er hva klimaendringene gjør med mattilgangen.
– Jeg er bekymret for fremtiden når jeg ser hvordan store mengder regn ødelegger avlinger, samtidig som lange tørkeperioder gjør det samme. Uforutsigbarhetene for bøndene skremmer meg.

Han mener at man må gå sammen nasjonalt og lokalt i Malawi for å løse utfordringene, samtidig som det handler om å ta grep globalt.
– Næringsliv, myndigheter og lokalsamfunn må samarbeide om gode løsninger. Du og jeg må også ta ansvar for at klimaendringene bremses. Jeg har et stort håp for fremtiden, men da må vi stå sammen. Vi klarer det ikke hver for oss, slår han fast. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake