Kirkens Nødhjelp magasinet

02 2018

Det regner

Changemaker

Det regner

Tipp, tapp, tipp, tapp. Det regner. Det regner mer. Det slutter ikke. Vannet stiger.

Avlingene drukner. Litt etter litt. Stadig mindre mat. Mindre mat betyr at vi må flytte på oss, lete etter nye muligheter til å dyrke det vi skal spise, selge og overleve av. Nye muligheter til å finansiere skolegangen til barna og medisinene til farfar. Flytte. Men hvor?

Tipp, tapp. Det regner mye. Vannet stiger. Kjelleren fylles. De gamle bildene kan ikke erstattes, og det blir dyrt å reparere vannskadene. Ikke minst er det et herk å krangle med forsikringsselskapet.

Globale avstander. Det er langt fra den forsikrede kjelleren i Norge til sårbare avlinger i Bangladesh, men utslippene, som bidrar til vår velferd, som i dag gjør vår statskasse større, de er blinde for avstanden. Blinde for de grensene vi har tegnet opp. Grensene klimaendringene ikke ser, men som menneskene som fordrives av de samme endringene, ikke får lov å passere.

Det er ganske absurd å leve i en tid der vi kjenner de underliggende årsakene til at millioner av mennesker mister sitt levebrød, millioner drives på flukt, infrastruktur ødelegges og ressurskonflikter oppstår, men likevel overbeviser vi oss selv om at dette ikke er vårt ansvar. Om at dette kan vi ikke gjøre noe med.

Klimaendringene rammer oss alle, bare ikke på samme måte. Har vi egentlig forstått alvoret? En ny studie utført av Elin Selboe og Elin Sæther ved Universitetet i Oslo, viser at tenåringer vil ha strengere lover for klima og miljø. Ungdom mener klimaendringene må løses globalt gjennom samarbeid og avtaler. Samtidig peker forskningen på hvordan ungdom er bevisst på, og mener, at Norge, med vår rikdom og høye utslipp, har et særegent ansvar. Vi må gå foran som et godt eksempel og redusere klimautslippene på hjemmebane, og samtidig må vi bidra med klimafinansiering for å hjelpe utviklingsland.

Trenden blant unge er klar. Norge må både øke sine ambisjoner om utslippskutt fram mot 2030 og kutte på hjemmebane! Klimaendringene er urettferdige, de rammer nå, og det haster å sette inn tiltak. Årets fasteaksjon tar opp et tema som angår oss alle, enten vi vil det eller ikke. Selv om vi er lei av å høre om utslippsbaner, klimamål og prosenter.

Tapp, tapp, tapp, tapp. Tastaturet. Signer. Kutte utslipp. Bli med du også på

Tilbake