Kirkens Nødhjelp Magasinet

02 2023

Etter skjelvet

Syria

Etter skjelvet

Da taket kollapset over oss, var jeg helt sikker på at vi skulle dø, sier tobarnsmoren Amina fra Aleppo i Syria. Hun og barna overlevde jordskjelvet i februar, men mistet det lille de hadde.
– Jeg er fortvilet, men samtidig så takknemlig for all hjelpen vi får.

TEKST: Arne Grieg Riisnæs. FOTO: Håvard Bjelland.

Bilde over: Ayman og datteren Huda (15) mistet 16 av 21 familiemedlemmer da huset de bodde i, kollapset i jordskjelvet. Som ved et under ble de to, samt mor og to søsken, gravd ut av ruinene i live. Ayman lå begravet i mer enn ti timer mens han hørte skrikene om hjelp rundt seg. Huda var en av de siste hjelpemannskapene fikk løs. Da de trakk henne ut, hadde hun hodeskader og et brukket ben – men hun var i live.

Det var grytidlig om morgenen den 6. februar i år at et kraftig jordskjelv på sekunder forvandlet store deler av Syria og Tyrkia til et inferno. Med over 50 000 mennesker drept, hundretusener husløse og enorme ødeleggelser var Verdens helseorganisasjon (WHO) tidlig ute og konkluderte med den verste naturkatastrofen som har rammet Europa på 100 år.

I Syria var det de nordvestlige områdene som ble hardest rammet, og da særlig Aleppo, Latakia og Hama – alle byer der Kirkens Nødhjelp var raskt på plass med katastrofehjelp.

some4 (3).jpg
Etter år med krig lå store deler av Aleppo i ruiner allerede før jordskjelvet. Her ser vi flere familier som har blitt boende – uten vegger - etter at nabobygget kollapset og over tjue mennesker ble drept.

 – HELT FORFERDELIG

– Vi bråvåknet av at huset ristet, og da taket kollapset over oss, var jeg helt sikker på at vi skulle dø. Alt var bare mørkt, støvete og ødelagt. Rundt oss hørte jeg folk som ropte og skrek. Etter barna sine, etter mamma og pappa. Noen hylte av smerte. Og etter en stund kom den stille gråten, det var helt forferdelig, sier Amina. Vi møter henne og barna, Asala og Nader, på en barneskole i sentrum av Aleppo. Etter å ha mistet den lille leiligheten og de få eiendelene sine i jordskjelvet får de nå midlertidig tak over hodet og det alle mest nødvendige for å klare seg av Kirkens Nødhjelp og vår lokale partner.

 – Jeg mistet mannen min i krigen, og vi klarte oss bare så vidt på den lille lønnen jeg hadde som vaskehjelp. Nå har vi ikke noe sted å bo, jeg har ingen jobb, og de få eiendelene våre er borte. Dette er jo ikke noe liv. Jeg aner ikke hvordan, men vi skal klare oss på et vis. Og inntil da er jeg så takknemlig for all hjelpen vi får fra dere, sier Amina.

Aleppo4 (1).jpg
Amina og barna hennes overlevde så vidt jordskjelvet, men står nå på bar bakke. – Jeg aner ikke hvordan, men vi skal klare oss, sier tobarnsmoren.

PÅ PLASS FRA DAG EN

Jordskjelvet kunne knapt ha rammet en mer sårbar befolkning enn den i Syria. Etter 12 år med krig og konflikt er 6,8 millioner mennesker på flukt i eget land ved utgangen av 2022, det høyeste tallet i verden. I tillegg har fem og en halv million mennesker flyktet ut av Syria, primært til nabolandene.

Syria har en befolkning på omtrent 18 millioner. Ifølge FN har 15,3 millioner av disse behov for humanitær hjelp, noe som er det høyeste tallet på mennesker i nød siden krigen startet i 2011. 90 prosent av Syrias befolkning lever i dag under fattigdomsgrensen.

some9 (4).jpg
I den første fasen etter jordskjelvet var nær en kvart million syrere uten skikkelig tak over hodet. Når over 90 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, vil behovet for nødhjelp være svært stort i mange år framover.

FRA HÅND TIL MUNN

Kirkens Nødhjelp har jobbet i Syria i over ti år og kunne sammen med våre lokale partnere umiddelbart starte utdeling av ulltepper, madrasser, medisiner, hygieneartikler, vann og varme måltider til de jordskjelvrammede allerede dagen etter at en ny katastrofe hadde rammet.

– Ødeleggelsene er så store, og historiene fra folk vi møter er så hjerteskjærende. Allerede før jordskjelvet manglet folk her i Syria mat, vann, strøm og helsetilbud – i grunnen alt. Millioner levde fra hånd til munn, sier Benedicte Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør for Syria og Libanon.

– Etter alle årene med krig, og i senere tid pandemi og deretter kolera, kom jordskjelvet på toppen av alt dette. Da sier det seg selv at behovene er enorme. Og det vil de være i lang, lang tid framover. Etter den første og akutte fasen jobber vi nå langsiktig for at flest mulig skal kunne gjenoppta et noenlunde normalt liv, sier Hafskjold.

Aleppo11 (3).jpg
Bare timer etter jordskjelvet var Kirkens Nødhjelp og partnere i gang med utdeling av nødhjelp. Her ser vi Benedicte Hafskjold, landdirektør for Syria og Libanon, under en utdeling.

PÅ BAR BAKKE

– Selv om vi var heldige og overlevde, står vi likevel på bar bakke. Dagen etter jordskjelvet ble vi kastet ut fordi eieren av leiligheten selv skulle bo der. Hans egen var helt ødelagt, sier Fatima.

Sammen med sine tre barn har hun helt siden jordskjelvet bodd på en barneskole litt utenfor sentrum av Aleppo. Vi møter de fire mens de fornøyd pakker ut mat og hygieneartikler fra eskene de nettopp har mottatt.

– Det er trangt her, og vi har ikke mye til privatliv, men her er vi i det minste trygge. Og vi får mat og det viktigste vi trenger. Så mange er døde, alle kjenner noen som ble drept. Nå håper jeg bare at jeg kan få meg en jobb, og at vi kan få oss et lite sted å bo. Jeg orker ikke tanken på at barna mine skal leve på gaten, sier Fatima og ser på Hanad (6), Zainab (13) og Mohammed (8).

 – Vi må, og skal, klare oss.

some3 (1).jpg
En stolt Mohammed bærer kassen med hygieneartikler fra Kirkens Nødhjelp og vår lokale partner på en skole i sentrum av Aleppo.

STOR GIVERGLEDE

 – Takket være stor giverglede fra våre støttespillere kunne vi med vårt katastrofefond respondere umiddelbart da jordskjelvet rammet. I mer enn ti år har vi jobbet sammen med våre lokale partnerorganisasjoner for å hjelpe en hardt prøvet befolkning. Og med et jordskjelv på toppen av alle lidelsene har vi tenkt å fortsette dette arbeidet i lang tid framover, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

– Våre medmennesker i Syria trenger all den hjelp de kan få. Bare timer etter jordskjelvet var Kirkens Nødhjelp og partnere i gang med utdeling av nødhjelp.

Tilbake