Kirkens Nødhjelp Magasinet

02 2023

Malawi rammet av flom for tredje gang på et år

Malawi

Malawi rammet av flom for tredje gang på et år

I mars ble Chikwawa-distriktet i Malawi igjen rammet av flom, og nok en gang måtte en hardt prøvet befolkning flykte for sine liv fra de enorme vannmassene.

– Jeg er veldig bekymret for framtiden til mine tre barn og barnet i magen. Jeg vet ikke hva jeg skal svare når sønnen min spør hvorfor vi sover på veien i regnet. Jeg skjønner ikke hvordan skjebnen kan gjøre dette mot meg, men jeg må være sterk for å holde barna mine varme.

Det forteller Sofie Maniwel. Hun er 21 år gammel. Hun kommer fra Sekeni Village i Chikwawa-distriktet i Malawi. Syklonen Freddy er den tredje syklonen Maniwel opplever på få år.

Maniwel er nå hjemløs og bor sammen med familien sin på en asfaltert vei. En av få veier som ikke er ødelagt av flommen.

EKSTREMVÆR

Felister Malunga er 53 år gammel. Hun kommer fra landsbyen Chimatilo i Chikwawa-distriktet i Malawi.

– Vi opplever nå de verste konsekvensene av klimaendringene. Det ekstreme regnværet og den kraftige vinden har rammet nabolaget vårt hardt. Min gamle mor klarer ikke å komme seg ut av det flomrammede området. Derfor har jeg bestemt meg for å bli igjen her sammen med henne, men vi har ikke mat eller noe til å varme oss, forteller Malunga.

– De samme områdene, de samme menneskene som mistet alt i to sykloner i 2022, opplever igjen virkningene av klimaendringene på kroppen på verst tenkelige måte, sier landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Malawi, Håvard Hovdhaugen.

20230321_111751944_iOS.jpg
Landdirektør Håvard Hovdhaugen i Malawi har flere ganger besøkt flomområdene og sier at takket være partnere kunne vi raskt bistå med hjelp.

– STERKE SKILDRINGER

Hovdhaugen har tidligere selv besøkt områdene som igjen er rammet av flom. Oppdateringene han nå får fra partnere og kollegaer etter syklonen Freddy, vitner om store ødeleggelser og en håpløs situasjon.

– Jeg har fått høre sterke skildringer. Blant annet fra en av prestene hos den katolske kirken. Han sier at mange føler seg utrygge, at situasjonen er forferdelig, det er ikke strøm eller vann. Broer er vasket bort. Han forteller at de har store problemer, at alt er trist og ber oss be for dem, sier Hovdhaugen.

Ifølge Nasa har Freddy også den høyeste akkumulerte syklonenergien som noensinne er registrert på den sørlige halvkule.

– Kirkens Nødhjelp kjenner området godt og har partnere på bakken som står klare til å bistå. Under fjorårets to sykloner sørget vi for rent vann, vannkanner, hygieneartikler og telt i tillegg til å bygge toaletter. Alt er vasket vekk. Hjem, husdyr og avlinger har blitt vasket vekk av vannmassene. Mange liv har gått tapt, forteller han.

Kirkens Nødhjelp har satt av 2,5 millioner kroner fra vårt katastrofefond til å hjelpe flomofrene.

– Vi vil være til stede i Malawi med vann, sanitære løsninger og hygieneartikler i tillegg til forebyggende tiltak mot kolera og vannbårne sykdommer. Vi vil også styrke matsikkerheten i flomområdene, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

20230322_111846717_iOS.jpg
Folk hadde så smått begynt å bygge opp husene sine og stable livene sine på bena igjen da flommen Freddy dro med seg alt de eide nok en gang. Her ser vi hvordan vannmassene har herjet.

KIRKENS NØDHJELP BIDRAR MED

  • Rent vann
  • Sanitære løsninger
  • Hygieneartikler
  • Forebyggende tiltak mot kolera
  • Styrking av matsikkerheten
Tilbake