Kirkens Nødhjelp magasinet

02 2021

Et trygt liv i leiren

Et trygt liv i leiren

Bilel har blitt en trygg havn for mennesker på flukt fra konflikter i Darfur og Sør-Sudan. På leirens helseklinikk er det alltid travelt – med både store og små.  

Idet vi kjører inn i Bilel, er det full aktivitet på torget. Det er lunsjtid, og mange har samlet seg rundt nygrillet geitekjøtt med ferske grønnsaker. Damene som selger te og kaffe med ingefær fra små boder, sørger for rask servering. Midt i det tørre landskapet har leiren vært en trygg havn for mennesker på flukt fra konflikter i Darfur og Sør-Sudan i en årrekke. 

Næringsrik mat

FN anslår at 400 000 mennesker har mistet livet i konfliktene i Sør-Sudan, mens nye tall viser at over 700 000 sørsudanere har søkt tilflukt i Sudan.

Da konflikten raste som verst i 2004, var Kirkens Nødhjelp raskt til stede med vann, telt, tepper, hygienepakker og psykososial hjelp. I dag skal vi besøke en av klinikkene vi driver, den nyeste og mest moderne fra 2014. Der er det nemlig mye som skjer. Det er opplæring i matlaging for å vise hvordan man kan lage næringsrik mat av sesongens råvarer, samtidig som det er full aktivitet på helsestasjonen og på legesenteret. 

Den første vi møter, er Hait Deng fra Sør-Sudan. Hun har bodd i Bilel i to år etter å ha flyktet mens hun var gravid. I dag er hun på klinikken for å sjekke datteren Ariel på elleve måneder mens sønnen på to år er hjemme.

– Jeg har akkurat fått høre om tilbudet de har her, og synes det er veldig fint at jeg kan komme hit. Jeg trives godt i leiren, og mannen min har fått jobb med å lage mursteiner her også, forteller hun. 

Hun følger nøye med når ernæringsfysiologen går gjennom maten de bør spise. Tilgang på mat er utfordrende på grunn av klimaendringer. Regntiden har blitt uforutsigbar og ødelagt flere avlinger. Spesielt matmangel tærer på gravide og ammende. Derfor er opplæring en viktig del av tilbudet vårt. 

– Det er godt å kunne lære om hva vi bør spise, slik at vi får i oss det vi trenger. 

Mens hun snakker med oss, blir hun servert linsesuppe, egg og salat.

– Dette var veldig godt, smiler hun. 

Trygg oppfølging

Alt på klinikken er gratis, og den er også åpen for folk som bor utenfor leiren. Derfor er det alltid travelt her. Det er det også på helsestasjonen hvor barna blir veid, målt og kontrollert.

13 måneder gamle Aliza skal måles og veies i dag, men har ikke særlig lyst. 

– Hun har litt feber, så hun er ikke helt i form, forteller mamma Ribekaa John.

Hun flyktet fra Sør-Sudan i 2017 og bor i Bilel. 

– Jeg er veldig takknemlig for oppfølgingen jeg får her. Heldigvis er datteren min som oftest frisk og følger både vektkurven og lengdekurven sin fint, men nå som hun har feber, er det trygt at de følger opp, sier hun. 

Klinikken har alt fra senter for underernærte barn, døgnåpen fødestue, vaksinesenter, apotek, laboratorium, svangerskapskontroll til ernæring og oppfølging. Vannforsyningen til klinikken kommer fra Kirkens Nødhjelp. 

På vei fra klinikken kjører vi forbi en av de mange vannstasjonene i landsbyen. Der yrer det av liv, vannkanner og tålmodige esler. Der møter vi 13 år gamle Regina, som skal hente vann til morens restaurant, slik at de kan lage mat med rent vann.  

– Det er min oppgave å hente vann, og her har vi jo vannet vi trenger, smiler hun. 

ambassade34.jpg

Her får mødre i leiren Bilel kostholdsopplæring ved vår klinikk. I tillegg var det demonstrasjon av hvordan man kan lage næringsrik mat.

ambassade25.jpg

Vaksiner redder liv. Her får lille Halima vaksine mot diaré ved klinikken.

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland. 

Tilbake