Kirkens Nødhjelp magasinet

02 2021

Rawias kamp

Rawias kamp

To år gamle Rawias arm og vekt viser at hun er alvorlig underernært. Feber og diare herjer i den lille kroppen, til mammas store bekymring. Nå følges hun nøye opp på vår helseklinikk i Darfur i Sudan. 

Langs benkene på helseklinikken i leiren Bilel sitter mødre i fargerike sjal med babyene sine på fanget. En av dem er 19 år gamle Fatima Omer Ibrahim med to år gamle Rawia. Datteren sitter stille på fanget. Hun er ikke i form. 

– Hun får mye feber om natten og vil ikke spise. Derfor er jeg glad jeg kan komme hit for å få hjelp. Hun trenger mye hjelp nå, sier mamma, som legger til at hun er veldig bekymret. 

11,5 centimeter rundt armen

Tobarnsmoren Fatima bor langt utenfor Bilel og må ta buss for å komme hit. Kirkens Nødhjelp driver klinikken, som ligger utenfor Nyala i Darfur. Her bor det over 60 000 flyktninger og internt fordrevne. 

Kirkens Nødhjelp bygde den første klinikken for 18 år siden i tillegg til å sørge for vann. I 2014 bygde vi en helt ny klinikk. Den har alt fra døgnåpen fødeavdeling til legekontor, helsestasjon, apotek og oppfølging av underernærte.

Fatima, som bor i et område utenfor leiren, er en av 18 000 som får gratis helsehjelp og oppfølging her. 

Hver uke kommer hun hit med datteren for å sjekke vekt og helsetilstand. Rawia er alvorlig underernært, noe målebåndet viser. Det måles nemlig til rødt, mens det skulle vært grønt rundt den lille armen. Noe som får varsellampene til å lyse.  

En av dem som hjelper Fatima og Rawia, er Shama Mohammed, som jobber som ernæringsassistent.

– Seks av 100 barn som kommer inn til helseklinikken, er alvorlig underernærte. Det vil si at armen deres er 11,5 centimeter eller tynnere når vi måler dem, forklarer hun. 

Syke av urent vann

Når barn er så underernærte som Rawia, får de ekstra næringsrik velling. 

– Det første vi gjør, er å gjennomføre en appetitt-test. Det vil si at vi ser hvor mye de drikker av vellingen. Helst vil vi at de skal drikke opp minimum halvparten. Deretter får mødrene med seg ekstra tilskudd hjem i tillegg til tett oppfølging, forklarer Shama. 

Hun forteller at det er flere grunner til at barn blir underernærte. Det kan være sykdommer knyttet til urent vann, det kan være at de får for lite eller feil mat, eller at det er dårlig hygiene på kjøkkenet. 

Lille Rawia vil ikke ha så mye av vellingen sin under appetitt-testen i dag, men mamma får med seg rikelig med velling hjem. 

– Jeg håper hun snart blir frisk. Og jeg er så glad for at jeg får så god hjelp her. Man blir jo så bekymret, sier Fatima. 

Barn som over tid ikke legger på seg, blir sendt videre til utredning. 

ambassaden22.jpg

 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland  

Tilbake