Kirkens Nødhjelp magasinet

02 2021

Ung og engasjert? Fortvil ikke!

Ung og engasjert? Fortvil ikke!

Det å være ung og engasjert er ikke alltid en dans på roser. Samtidig som man er i start- og etableringsfasen og skal finne sine egne verdier og sin egen plass i verden, skal man også finne ut hvilken verden man vil leve i. 

Midt i dette mylderet av sanseinntrykk, forståelse og meningsgrunnlag kommer disse unge engasjerte menneskene til. Det å engasjere seg kommer nemlig ikke gratis.

Stadig opplever unge, engasjerte mennesker å bli kritisert fra alle kanter, på alle mulige plattformer, av hvilken som helst saklig eller usaklig årsak og retorikk. Disse ungdommene som er så iherdige at de bruker av sin tid og energi på noe som er større enn dem selv. Det oppleves som urettferdig, urettmessig og på randen til slemt. Resultatet er ofte at denne spiren av et menneske, som er i sin startfase og har alle muligheter foran seg, trekker seg ut av sitt engasjement. Det kan vi ikke risikere.

Vi kan ikke risikere at ungdommen – som i fremtiden skal ta på seg jobbene som politikere og forvaltere – faller fra engasjementet sitt. De er essensielle, og det at meningene deres kanskje ikke er i tråd med det den eldre garde mener, endrer ikke det. Derfor er det viktig at man ikke er for hard, selv om man er uenig. I praksis betyr dette at man kan være uenig, uten å være usaklig eller slem.

Videre er det viktig at vi som allerede er engasjerte, tar de nye godt imot. Her kommer poenget. Det bør være et fast prinsipp at man slipper nye stemmer til. Både i store og mindre organisasjoner. Disse stemmene er fremtiden, og vi som har sittet i engasjementet en stund, har godt av å høre dem. De som allerede er unge og engasjerte, vet i tillegg hvor vanskelig og skummelt det kan være å komme inn som ny, skråsikker og ung, og har dermed ekspertise i hvordan man kan overleve det å være ny. Vi har i tillegg anledning til å endre normer og kan tilpasse oss slik at unge menneskers opplevelse av engasjementet blir god.

Heldigvis er det mange unge engasjerte i dag som er klar over dette. Vi vet hva det kan koste å engasjere seg, og vi ønsker at den prisen skal være lavere for de som kommer etter oss. Så er du ung og engasjert? Fortvil ikke, we’ve got you! 

Tekst: Kristine Sandtrøen, sentralstyremedlem i Changemaker. Foto: Changemaker

Tilbake