Kirkens Nødhjelp magasinet

03 2018

Skulle giftes bort som 13-åring

Aktuelt: Pakistan

Skulle giftes bort som 13-åring

Leela Bai ser sjenert bort på mora Dayaan Bai. Hun er nå fylt 17 år og bor fremdeles hjemme. For drøyt tre år siden skulle hun giftes bort og flytte inn til svigerforeldrene. Det satte de eldre i landsbyen en stopper for.

Landsbyen i Sanghar-distriktet ligger isolert til. Beboerne livnærer seg av husdyr og små åkerlapper, ungene leker og ungdommen flokker seg nysgjerrig rundt oss når vi parkerer utenfor husene, som er laget av leire. Her har vår partner Baanhn Beli i lengre tid hatt samtaler med kvinnene og fortalt dem om hvilke rettigheter og plikter de har, som at de må vente til døtrene er 18 før de gifter dem bort, slik loven er i Sindh-provinsen. Kvinnene har på sin side snakket med mennene i landsbyen, slik at de har innflytelse på når døtrene giftes bort. Det betyr at Bajo Lachmi, som den eldste i landsbyen, har det siste ordet når giftemål skal skje.

– En mor kom og ville gifte bort sine døtre på 13 og 15. Da måtte jeg sette foten ned og si at vi gifter ikke bort noen under 18 i denne landsbyen, sier Lachmi.

– Før vi fikk besøk av Baanhn Beli, giftet vi bort døtrene våre mye tidligere, men nå vet vi at dersom de gifter seg tidlig og får barn, kan det medføre komplikasjoner under graviditet og svangerskap, sier Bajo, som er leder av kvinnegruppa i landsbyen.

Fremdeles barn

Leela viser stolt frem sjalet som hun har brodert selv. Hun drømmer om å bli skredder og tjener allerede penger på å sy klær og brodere for andre. Ellers består hverdagen for henne og venninnene i å hjelpe foreldrene med å lage mat og passe på buskapen. – Jeg elsker å brodere og vil helst sy hele dagen, smiler Leela og viser frem de fargerike plaggene.

– Det var vanlig i landsbyen, men etter mobiliseringen skjønte vi at vi måtte vente til de fikk identitetskort som 18-åringer. Dessuten må jeg finne en god mann til henne, smiler Dayaan, Leelas mor.

Venninnene Mumta og Chanda, 16 og 17 år gamle, skulle også giftes bort som 13–14-åringer. Også de ekteskapene ble stoppet, og jentene lever et rolig liv hos foreldrene enn så lenge.

– Hadde jeg fått utdannelse, skulle jeg gjerne ha blitt lege, sier Mumta etter å ha tenkt seg lenge om.

– Mumta er forlovet, men får ikke gifte seg og flytte til svigerfamilien før hun er 18. Hun har en eldre søster som ble giftet bort i 13-årsalderen. Jeg angrer på at jeg giftet henne bort så tidlig, men da visste vi ikke at vi burde vente til de ble voksne, sier Ladu, mor til Mumta.

Tilbake