Kirkens Nødhjelp magasinet

03 2021

En dag i leiren

En dag i leiren

Visste du at mange mennesker blir boende i leirer i flere år fordi det fortsatt er krig og konflikt? Hassa Hissa i Darfur i Sudan er en slik leir. Her har Kirkens Nødhjelp hjulpet flere tusen mennesker i 17 år.

Flammene står opp fra bakken mens kvinner i like vester passer på med feiekoster. Det er det første som møter oss idet vi går inn i Hassa Hissa. 

– Hver uke sørger kvinnene i vannkomiteen for å rydde og brenne søppel slik at det ikke flyter i leiren, sier Khadija Abdalaziz Abdalla, som jobber med vann, sanitær og hygiene ved vårt kontor i Zalingei i Darfur i Sudan.

ambassade49.jpg

Planter trær

Hassa Hissa er en leir for 55 000 internt fordrevne. Her var Kirkens Nødhjelp en av de første organisasjonene til å rekke ut en hånd da konflikten herjet i 2004. Siden den gang har vi bygd opp skoler og helsehus, sørget for rent vann, gitt hygieneopplæring og jobbet med kjønnsbasert vold. 

På veien til en av vannstasjonene i leiren møter vi fire år gamle Hanona Mohmod Adam. Hun løper over plassen med en bøtte med vann i hånden. 

faste3.jpg

– Jeg har hentet vann til mamma som hun skal bruke i butikken, forteller hun. Moren driver en grønnsaksbutikk midt på torvet. 

Rundt vannstasjonen er det store, frodige trær. De ble plantet da leiren var ny, men vi har også plantet flere trær i senere tid. Nå er vi i gang med å plante enda 400 til – både for å forebygge klimaendringer og for å gi skygge mot den stekende sola, forteller Khadija.

– Det er viktig for miljøet å plante trær. De fanger karbon, tilfører fuktighet til bakken og sørger for skyggefulle områder, sier hun. 

På torvet er det full aktivitet. Her er det alt fra slakting av lam til salg av grønnsaker og andre varer. Den gode duften som slår mot oss, kommer fra små keramikkrukker hvor man brenner parfymerte trepinner.

Alvorlig underernæring

På ernæringssenteret møter vi flere mødre som trenger tilskudd til barna sine. En av dem er Hawa Abakar Abdullah med sønnen Mahahil Jebril. 

Underernæring er et stort problem i Sudan, og mange sliter med å skaffe nok mat. Klimaendringene går hardt utover matproduksjonen i Darfur. Derfor tilbyr vi både morsmelkerstatning og andre tilskudd. I leiren er det nå 200 barn som er alvorlig underernærte. De får tett oppfølging.

På senteret har vi fire mødregrupper, og totalt fikk 500 mødre hjelp her i fjor. Et steinkast unna ligger helseklinikken hvor folk i og utenfor leiren kan få helsehjelp av leger og sykepleiere. 

I dag er det blant andre lille Ahlam som trenger hjelp. 

– Hun har tråkket på metall og fått et dypt sår i foten sin, forteller mamma Khaltoum Ibrahim.

Sykepleier Boshura Sabir Nahar sørger for at Ahlam får behandlingen hun trenger for at såret ikke skal bli infisert. 

hender10.jpg

På venterommet sitter Nura Damood Omer med datteren Jawahir på fire år. 

– Vi skal på kontroll etter at hun har vært syk, forteller hun.

ambassade53.jpg

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland. 

Tilbake