Kirkens Nødhjelp-magasinet

04 2017

Beskytter albinobarna

Aktuelt: Haydom

Beskytter albinobarna

I Tanzania betyr for mange det å eie en legemsdel fra en albino at du blir rik og berømt. Det gjør at albinoer risikerer å bli drept hver eneste dag.

Lill Ann Aanensen har engasjert seg for Haydom i flere år og jobbet som sykepleier i vaksineprogrammet der. Også albinobarn blir tatt til Haydom for å få vaksine, derfor kjente Aanensen til hvem de var og hvor de bodde. Da alarmen gikk i 2015 etter at et av barna ble forsøkt kidnappet, skjønte hun at lykkejegerne var kommet til Haydom og at det var på tide å få disse barna i sikkerhet.

– Vi ringte til de vi kunne og hentet resten i sykebilene våre. Det er noe av det tøffeste jeg noen gang har gjort – å ta albinobarna fra foreldrene, selv om alle skjønte at det var den eneste løsningen, sa Aanensen på Haydom-stevnet.

I sommer prøvde igjen fire menn å bryte seg inn på området for å hente ut albinobarn. Heldigvis klarte sykehusstaben å beskytte barna. Når det ble kjent at albinobarn kunne leve trygt på Haydom, begynte foreldrene å komme med andre handikappede barn til Haydom.

– Funksjonshemminger er tabu mange steder, men vi ser at det nytter å hjelpe, at barna har godt av skolegang og at de er trygge på Haydom, la Aanensen til.

Tilbake