Kirkens Nødhjelp-magasinet

04 2017

Samlet inn 14 millioner

Aktuelt: Haydom

Samlet inn 14 millioner

Ingar Kvia taler Haydoms sak på inn- og utpust. Energibunten har samlet inn millioner over 20 år, og han gir seg ikke med det første.

–I morgen tidlig skal jeg ha møte om aksjonen vi skal ha i november. Det gjelder å få inn sponsorpenger om vi skal overgå den forrige som brakte inn 800.000,-. Jeg trenger mer enn det for å skaffe to nye sykebiler til Haydom, sier rogalendingen.

Hatet ferier

Man kan mistenke sponsorer og andre for å åpne lommeboka fordi de vet at Ingar Kvia ikke tar et nei for et nei. Til og med de ansatte på Haydom puster lettet ut når han drar. De vet at dersom maskinene ikke er gullende rene når han kommer, er det stygge blikk å høste.

– De er glade når jeg kommer, og jeg tror nok de er glade når jeg drar. Jeg klarer ikke å styre engasjementet mitt, sier Ingar, som motstridende kom til Haydom første gangen.

– Jeg har alltid jobbet hele tiden og har ikke hatt lyst på ferie, men søsteren min og mannen jobbet på Haydom i 10 år og ville ha besøk. I 1997 dro jeg nedover og ble sjokkert over hvor dårlig utstyr og lite ressurser de hadde der. Da begynte jeg å skrive leserbrev til avisene hjemme, sier Ingar.

Alle blir ambassadører

Nå har arbeidsnarkomanen vært i Tanzania 26 ganger og pisket de ansatte rundt. Han avkrefter myten om at afrikanere er late, og er imponert over hvor mye de får til under kummerlige forhold. Suksessen tilskriver han i stor grad mamma Kari.

– Det er 1200 gjester innom Haydom hvert år. Tenk det! En gang mente man at det var blitt for mange hvite på Haydom, men mamma Kari understreket at hver gjest er en velsignelse. Årsaken til at Haydom går så godt, er etter min mening gjestene. Alle tas så godt i mot at de blir ambassadører når de kommer hjem, sier Ingar.

–Haydom er jo godt kjent på Sørlandet, men kjenner vestlendinger til sykehuset?

– Før jeg begynte å skrive i avisene og sende ut masseutsendelser til gardbrukere og bedriftseiere var det nok bare de gamle misjonærene som kjente til Haydom. Nå vet de mer, sier Ingar, som på tross av 14 millioner innsamlede kroner betaler reisene sine selv.

– Jeg slutter heller enn å ta fem kroner og femti øre i administrasjon. Dette er et lite, jordnært prosjekt som er blitt vanvittig stort, på grunn av frivillige som meg, sier Ingar.

Tilbake