Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2019

16 dager i Myanmar

16 dager i Myanmar

«16 days» er en gigantisk markering mot kjønnsbasert vold verden over. I Myanmar er det et stort behov for å snakke om familievold.

Nang Mye Mya Sein var med på arrangementet sist det ble holdt i Lashio. Da samlet 300 kvinner seg for å diskutere familievold og dele erfaringer. De fikk også informasjon om sine juridiske rettigheter.

– Jeg fikk mye kunnskap om vold som jeg nå kan dele med naboene mine. Tidligere visste jeg ikke at familievold var betraktet som vold og ulovlig. Vi kaller det bare «familiesaker», det er så vanlig at vi snakker ikke noe særlig om det, sier Sein.

– Hjelper det å snakke om det?

– Jeg tror det hjelper, men man må kjenne folk godt. Jeg sa ifra til en bekjent som ble slått av ektemannen. Selv om jeg viste henne at hun hadde rettigheter, så tør hun ikke gjøre noe.

Hun er redd for å bli skilt og fratatt ungene sine. De fleste som bryter ut av ekteskapet her i området, flykter uten å ta med seg ungene. Jeg kjente henne ikke godt nok til at hun lot meg hjelpe henne ut av det voldelige ekteskapet, sier Sein.

Tilbake